Kim Nilsson

När Kim söker sig till psykiatrin förväntar han sig att få hjälp med de bakomliggande skälen till sin ohälsa.

Istället blir han tungt medicinerad.

Inne i medicindimman går förmågan till kritiskt tänkande och återhämtning förlorad.

Läs mer i RSMH-bloggen.

Kommentar  
För schizofreni så förlorar 90 % arbetsförmågan och symptomen är ofta allvarliga. Diagnosen brukar vara 90 % rätt och är den fel får man en annan diagnos och det är ovanligt att tillfriskna. För DSM5 ingår arbetsoförmåga i diagnoskriterierna.
Hur kommer det sig att vi med schizofreni får sällan mer än en diagnos, medan andra får upp till femton diagnoser som i detta fall?
Nu letar man väl bara efter trauman hos de som har PTSD. Annars är väl vården inte så bra på behandla trauman. Se på amerikanska krigsveteraner. Sedan har en del trauman utan att få psykiska besvär. Det kanske krävs en sårbarhet också och inte bara trauman. Då blir det mer komplext också. Viktigt att förstå att mycket är okänt om psykiska besvär och vi vet inte allt utan bara en liten del. T.ex för schizofreni finns en genetisk sårbarhet hos 60-80 % även bara 30 % av generna hittats.
Hade han inte kunnat få psykoterapi från början, där han bearbetade sina trauman? Psykoterapi anses vara för dyrt utom KBT. Hans liv hade kunnat vara annorlunda.