Fredrik Gothier

Detta är del 1 av 2 i Fredrik Gothniers betraktelse över svensk psykiatri och samhälle.

Åsikterna grundar sig på läst forskning, kontakt med personal inom vård och Haninge kommun, kontakter med politiker, samtal med brukare, egenupplevda erfarenheter och egna tankar om samhälle och psykiatri.

Läs mer i RSMH-bloggen.

Läs del 2 med Min syn i RSMH-bloggen.

Kommentar  
Ja det är så för läkare, men med sjuksköterskor är kontakten 17 gånger större. Troligen bidrager depåinjektioner till detta.
Efter ett antal år får man som schizofren i bästa fall ett besök i psykiatrin per år, då mediciner skrivs ut. Annars får man kontakta 1177 för receptförnyelse.
Jag har läst del 2. Han pratar om tvångsvård och aggressivitet eller ilska. Vid psykos kan aggressiviteten öka och man kan förutom det ha istället agitation då man är rejält uppskruvad. När man blir inlagd brukar dosen höjas för att motverka detta och korta ner vårdtiden. Det kan vara bra att minska aggressivitet för att minska risken för att hamna på rättspsyk. Bristande socialkontakt kan också bero på negativa och kognitiva symptom. Kognitiv nedsättning kan göra det svårt att interagera med andra och det blir jobbigt att hänga med i samtal. Man har försökt med ett batteri av behandlingar för nyinsjuknade, men det verkar inte ge effekt på lång sikt. Troligen det som krävs är tidig behandling, som förhindrar förlust av hjärnceller. Den enda behandling för nyinsjuknade, som jag tror kan fungera är att jogga varje dag. Jag gjorde det 2 veckor efter psykosen och jag har bara varit inlagd en gång för 30 år sedan. Aerobisk motion stimulerar nybildning av hjärnceller.
Apropå dåligt bemötande så finns två behandlingar mot det. Det är familjeutbildning och familjeintervention. Man brukar ju ha mest kontakt med familjen.
Viktigast är nog att inte missbruka. Missbruk kan framkalla samma symptom som schizofreni och göra en sjukare. Särskilt nyinsjuknade unga män kan ofta också ha missbruk.

Sedan gäller att inte avbryta medicineringen. Många blir sjukare pga det och depåinjektioner kommer för sent. Kanske borde nyinsjuknade med missbruk få depåinjektioner direkt.

Det är främst nyinsjuknade som det skall satsa på för att så tidigt som möjligt hämma en försämrad sjukdomsutveckling och förhindra funktionsförluster.

Bemötandet i sjukvården är inte så viktigt. En läkare träffar man 45 minuter per år i snitt. Bemötandet ute i samhället är viktigare än i sjukvården, då mesta tiden tillbringas där.