Svd

Den pågående diagnosproduktionen är ohållbar och oetisk.

Psykiatrisk sjukvård har förvandlats till en slags ”klassificeringscentral” av människor, skriver psykiatrerna Linda van Paaschen och Lena Nylander.

Läs mer i Svenska Dagbladet.

En alternativ psykiatri är möjlig skriver psykologen Inger Eriksson i Västerbottens Kuriren.

Kommentar  
Det är en ganska ovanlig sjukdom 0,7 % drabbas. Det gör att den kan vara svår att upptäcka. Sedan kommer symptomen smygande. Men jag känner en som insjuknade väldigt hastigt med en psykos och då gick det snabbt att ställa diagnos.
Förr kunde det ta 20 år att ställa en schizofrenidiagnos.
Ja, det är nog därför de måste få en diagnos. Kanske skall all psykiatrisk diagnos ske efter 8 dimensioner (symptomkomplex) istället för en diagnos, som sker för schizofreni idag. Sedan dagens diagnossystem bedömer ej funktionsförmåga, vilket är viktigt för sjukskrivning bl.a. De menar också liksom den kommunala psykiatrin att man struntar i diagnos och ser vilken hjälp som behövs. Diagnos kan vara viktig om den ger en behandling som nästan botar. Tror ingen sådan diagnos finns.
Beror det på att barnen och ungdomarna inte klarar skolan att föräldrarna vill diagnostisera dem för att få extra stöd i skolan? När de blir äldre är det en nackdel att ha ADHD-diagnos.