Nature

Genetiska faktorer bidrar till känsligheten för psykossjukdomar, men mindre är känt hur de påverkar utvecklingen av det psykotiska sjukdomsförloppet.

I Finland studerades 10 403 genotypade individer med en psykossjukdom.

Om fler schizofrenigener fanns ökade risken att diagnosen övergår till svåraste psykossjukdomen schizofreni. Redan vid insjuknandet visade det sig genom mer inläggning.

Om fler schizofrenigener kombinerades med gener som ger låg utbildningsnivå ökade också inläggningarna.

Många schizofrenigener gav längre inläggningar, medan låg utbildningsnivågener gav kortare men tätare inläggningar.

Effekten av låg utbildning orsakades delvist av missbruk.

Med gentester kan det gå att förutsäga diagnos på psykossjukdom, hur allvarlig sjukdomen blir samt missbruksrisk.

Läs mer i Nature

Kommentar  
Det kan ju vara bra om de tidigt kan upptäcka vilka som kan hamna i missbruk så de kan sätta in åtgärder. Om man har ett signalement blir det lättare.
Man förstår inte konsekvenserna av missbruk vid kognitiv nedsättning. Det är skönt för stunden.
Jag tror kognitiv nedsättning ger försvårat inlärande, men kanske värre vanföreställningar. Sedan vid kognitiv nedsättning förstår man kanske inte det negativa med missbruk och drabbas svårare av det.
Droger tas väl till, när man inte står ut med den psykiska smärtan. Med högre utbildning får man mer självständiga jobb och behöver inte vara så kuvad.
De med sådana gener har låg utbildningsnivå. Det verkar som låg utbildningsnivå ökar risken för missbruk. I Sverige minskar alkoholkonsumtionen samtidigt som utbildningsnivån ökar. Det kan vara så att många schizofrenigener ger schizofreni, men har du lite färre kan det bli bipolär eller depression.
Förstår inte vad låg utbildningsgener är?