Lancet

Våra fynd stöder hypotesen att genetiska olikheter gör att bipolär skiljer sig mellan individer, vilket tyder på att inom bipolär har olika symtomdimensioner delvis distinkta orsaker.

Genetiska studier på bipolär tyder på att depressioner starkt kopplade till gener, som ger depression och psykoser till schizofrenigener.

 Mellan mani och bipolär fanns bara en svag genetisk koppling.

Man fann tre olika dimensioner: depression, psykos och mani.

Att använda dimensioner vid diagnos kan ge mer än bara en bipolär diagnos.

Läs mer i Healio.

Läs artikeln i Lancet Psychiatry.

Kommentar  
Kan kanske bero på medicineringen med litium vid bipolär. Litium har en nervskyddande effekt och kanske förhindrar skador av psykoser. Vid schizofreni mår man bra initialt, men sedan får man psykoser som handikappar en.
Jag tror att bipolära är mer accepterade i samhället än vad schizofrena är. Därför har de lättare att vistas på en arbetsplats. De anses nog som lite roliga och underhållande. De har bättre och sämre perioder.
Det var en jurist på viska.se, med bipolär, som sa att det var minst lika svårt som schizofreni. Men betydligt fler med bipolär jobbar jämfört med schizofreni. Tror 70 % med bipolär jobbar medan schizofreni 10 %.
Har hört av en person att hennes cancer med radikal operation var lättare än hennes bipolära sjukdom.
Bipolär verkar värre än man kan tro, så här skrivs i artikeln:
Mer än 60 % av personer med bipolär sjukdom återfaller inom 2 år efter en första episod, trots samtida behandlingar.1
Kvarstående symtom, återkommande episoder, genomgripande komorbiditet och toppincidens i tidig vuxen ålder leder till avsevärd funktionsnedsättning och minskad livskvalitet, vilket gör bipolär sjukdom till en av de främsta orsakerna till funktionshinder i världen.2
Effektiv behandling är ett område med stort otillfredsställt behov.3
Enligt DSM 5 bedöms schizofreni enligt 8 dimensioner eller symptomkomplex. Det ersatte de tidigare undergrupperna t.ex paranoid schizofreni. Troligen kommer fler diagnoser få dimensioner, men det dröjer väl till DSM 6. Psykiatrerna säger ju att diagnoserna inte passar alla individer. Det finns väl lite ovanligare genblandningar.