Vi anser att det är viktigt att hitta förhållningssätt och behandlingar som får patienter med psykisk ohälsa att må bättre och kunna öka arbetsförmågan snarare än att minska den.

Ofta handlar det om att stödja patienten att själv göra förändringar i livet.

Vila riskerar att skada patienten.

Konkreta behandlingsprogram underlättar när man i vården rekommenderar handling i stället för vila.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
Angående rubrik på stycken och artiklar.
Dagstidningar och tabloid men även kolumnister,
tävlar lite om vem som sätter den bästa rubriken. Förr hade de ofta en specifik person som var extra bra på sånt. Rätt ofta stämmer faktisk inte rubriken med innehållet i texten.
Är nog mycket värre idag med digitala medier då varje klick räknas som en läsare. Lättare att sälja annonser om tidningar och bloggare kan blåsa upp siffror på detta vis.
Finns ett fall med Norska varianten av stim. där kända musikprofiler har blåst upp siffror på nedladdningar/lyssningar på sina egna alster. Stora namn som tjänar gott om pengar i övrigt. Girigheten har inga gränser.
När jag skrev insändare till tidningar, var det redaktören som satte rubriken. Min rubrik accepterades inte.
Hujeda Mig. Det kan stämma.
Det är väl redaktionen på Läkartidningen som sätter rubriken.
Pinsam rubrik blir det när man läser att den är skriven av ett gäng vårdcentralsläkare. Rubriken signalerar att de inte har så mkt kunskap om hur olika personer lever edan de är sjukskrivna.
Detta handlar om sjukskrivning för psykiska besvär på vårdcentral och troligen mest milda besvär. Det är då man vill undvika sjukskrivning och särskilt långa sådana. Det handlar inte om psykiatrins sjukskrivningar för de har sjukare patienter. Men Socialstyrelsen säger nu att efter första psykosen skall man direkt få jobb för man blir friskare då. Troligen klarar inte alla detta, men kanske om de får depåinjektioner.
För en stor grupp av försäkrade som lever på sjukersättning är nog vardagen ett heltidsarbete med övertid.. Dag efter dag, år efter år.
Sjukdomen eller funktionsnedsättningen gör vardagen slitsam så att få vardagen att funka ok tar all kraft och energi. Det är inte så många som förstår det. Jag tror man måste varit där själv och självt behövt göra hårda prioriteringar i livet.
När man inte arbetar finns ibland energi över till att jobba med just självkänsla, rutiner och sociala sammanhang. På ett djupare plan än man gör bara genom att prestera på t ex en arbetsplats. Man får möjlighet att bygga upp en vardag som är mer hälsosam för en i längden och tillslut kan en hel del uppvisa någon grad av produktiv förmåga som vården o h samhället tillsammans med individen behöver ansvar för att ta vara på.

Med jämna mellanrum skulle alla som nyttjar försäkringen bjudas in till öppna möten där myndigheter informerar om möjligheter. Både vad man får och inte får göra med olika försäkringsersättningar och vägar till mer självständighet t ex hur man kan bidra till sin egen självförsörjning, bli självförsörjande eller fortsätta leva på ersättning samtidigt som man gör gott ute i samhället, frivilligarbete.

Mycket oro och frågetecken bland försäkrade hämmar positiv aktivitet.
Det är så skönt att slippa ansträngningar men i längden är det ingen lösning.