När Ulf Kristerssons berörde psykisk ohälsa i regeringsförklaringen så tonade han ner politikens ansvar och menade att politiken ”inte kan göra allt”.

Det är svårsmält och avspeglar en avsaknad av plan, handlingskraft och förståelse om vad som krävs för att på riktigt erbjuda bra psykiatrisk vård.

Det som behövs är psykiatrisk intensivvård, skriver Maria Ingström och Leena Källqvist.

Läs mer i Göteborgs-Posten.

Kommentar  
Nu gnälls det från alla håll på den nya regeringen som knappt har tillträtt.
Jag tvivlar på att deras förslag gör någon skillnad. Det man skall göra är att förhindra att personer får psykoser. Depåinjektioner till nyinsjuknade och missbrukare kan nog minska psykoserna kraftigt. Nyinsjuknade bör ha kontakt med psykiatripersonal varannan vecka för att upptäcka tecken på psykos. Sedan information till patienten och anhöriga hur man tidigt upptäcker psykos och hur medicineringen skall justeras då. Att förbättra behandlingen vid inläggning är som att försöka släcka en brand som redan skett. Bättre behandling av missbruk är viktigt då majoriteten av inlagda har missbruk.
Det är nog Seikulas resultat som de nämner. En finsk psykiatriprofessor påstod att han hade granskat statistiken från området och hittade ingen skillnad, som tydde på effekt. Däremot i boken som kom nyligen: Beginners guide to sanity står en sida om Open dialogue behandlingen i positiva ordalag, men de säger också att randomiserade studier saknas. Lite obevisad än.
"I Tornedalen har bland annat fall av långvarig psykos och schizofreni minskat från 33/100 000 till 2/100 000, vilket är storartade siffror."

Att bota schizofreni är väl inte möjligt?