RSMH-studion är ett initativ för att lyfta vad RSMH gör för barn och unga med psykisk ohälsa.

Minnet av Ing-Marie Wieselgren”, där medverkande är Anders Printz, Anna Jonsson och Kerstin Evelius.

Avsnittet är uppdelat i fyra delar. 

Läs mer hos RSMH. För att se tidigare avsnitt klicka på Läs mer.

 

Kommentar  
Han hade varit där och kollat, men kände sig iakttagen och obekväm där.
Annie Lööf kom undan med förskräckelse.
Han hade tilltalat henne först för att kolla att det var hon.
Han såg verkligen skum ut. Kan undra om Ing-Marie Wieselgren märkte, när han följde efter henne genom gatorna.
Jag läste att en polis som åt lunch hade lagt märke till mördaren och tyckte han såg skum ut. Nästa år blir det nog mer patrullerande poliser och kontroller av misstänkta personer.
Sista avsnittet var intressant också. De diskuterade om mordet på Ing-Marie har påverkat andra att fronta psykiatrin. Anders Printz, som ersatt Ing-Marie, betonade att risken är liten och han var själv inte rädd. De tyckte att tonläget i samhället och sociala medier var för högt även bland politiker och ministrar. Mer sansad debatt efterlystes. Tyvärr diskuterades aldrig missbruk, ADHD och personlighetsstörningars stora betydelse för våld vid psykisk ohälsa.
Tredje avsnittet var också intressant. Anders Printz pratade om de som har missbruk också och som får dyra insatser, men får ingen effekt. Han menar att problem med bostad mm inte löses och de har olösta problem som håller dem kvar i missbruket. Sedan 15 november skall det vara en manifestation förr Ing-Marie där många talare får tala i 2-3 minuter. Ing-Marie ville att många skulle få komma till tals.
Andra avsnittet var bättre än det första. Hon såg psykisk hälsa brett och för att förbättra för de sjukaste måste även vården för de lindrigare sjuka förbättras. Hon var inte läkarfokuserad som andra läkare ofta kan vara. Hon kunde förklara på ett enkelt språk, vilket alla inte gillade.
Rätt intressant att lyssna till hur det var att jobba med Ing-Marie. Hon var väldigt kunnig och kände många experter, som hon anlitade vid behov. Bara lovord. Hon kände till vad andra kunde och det ligger ju i begreppet psykiatrisamordnare. Jag skulle varit en katastrof som det, men ändå troligen mer innovativ på en del saker.