Dagens Nyheter

Statistiken är dyster: barn och ungdomar mår allt sämre.

Men mätmetoderna har brister och berättar inte hur stort behovet av stöd och vård är.

För att göra en långsiktig plan krävs epidemiologiska studier som går till botten med siffrorna, liksom om effekten av dataspel och sociala medier, skriver flera forskare och företrädare för ideella organisationer.

Läs mer i DN Debatt.

Kommentar  
Jag tror också att det är huvudsakligen utbildningen som gör att unga mår psykiskt dåligt. Förr fanns inte sådana problem. Det tråkiga är att varken universitet eller forskning egentligen ger något ekonomiskt mervärde för individen så det är onödigt egentligen. Gymnasiet verkar viktigt att klara dock.
Jag tror att det är samma stress i nian i högstadiet. Då avgörs det om de har gymnasiebehörighet. Många kommer inte upp i det. Eller också kommer de inte in på den linje som de vill söka.
Ja, både ångest och depression kan mätas med skattningsskalor. Forskarna är hårt pressade för att kunna fortsätta forska. Bara 10 % får forskarjobb efter examen. Det finns massor av orsaker både till oro och depression. Troligen lever de i gymnasiet med en liknande stress, men inte lika allvarlig.
Men en forskare måste vara speciellt begåvad. Det är inte en normalperson. Går det att mäta ångest?
Forskare idag har 6 gånger mer ångest och depression än en normalperson. Forskare är oftast doktorander som genomgår den svåraste utbildningen av alla.
https://www.viska.se/nyheter1/18-arbete/9785-en-mentalhaelsokris-griper-vetenskapen-giftig-forskningskultur-baer-skulden
Många klarar inte dagens komplicerade samhälle. Varken unga eller gamla.
Själv misstänker jag tre orsaker till att unga mår dålig. 1 Kaloririk föda ökar tillväxten av hjärnan vilket skapar psykisk ohälsa. 2. Motionsbrist ger ökad stress och ökar effekten av kaloririk föda. 3. Alla går i gymnasiet, vilket skapar stress och för stor belastning av hjärnan. Schizofreni verkar inte ökat utan depression och ångest. Troligen är det mestadels lindrigare besvär.