Gunilla Granqvist, Sandra Bäckström, Maria Lundgren och Birgitta Perman gör skillnad för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller psykossjukdom. Foto: Helene Markström

Genom ett nystartat samverkansprojekt – Tidsam – erbjuds nydiagnostiserade personer med psykossjukdom eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning hjälp att komma ut i arbetslivet eller att studera vidare.

Projektet drivs i samverkan mellan socialtjänsten och den psykiatriska rehabiliteringsenheten vid Piteå sjukhus.

Läs mer hos myNEWSdesk.

Kommentar  
"Passivitet" kan vara det en hel del behöver efter att en NPF-diagnos satts. Ofta är man deprimerad och utbränd och inte sällan är man i stort behov av vila. Efter att under ett helt liv ha försökt leva som andra. Man har kanske gjort av med så mkt energi i sina försök till övetanpassning att den bästa rehabiliteringen är att få vara i fred en längre tid.
Citat ur artikeln:
"Vi arbetar direkt med individuella lösningar enligt IPS-modellen. Det betyder att vi inte kartlägger och arbetstränar en deltagare innan de kommer ut på en arbetsplats. Istället lyssnar vi in vad våra deltagare är intresserade av och bokar in studiebesök på arbetsplatser och företag med en gång. Kartläggningen arbetar vi med parallellt, berättar Maria.

Och mottagandet är positivt, både hos deltagarna och hos företagen i Piteå."

Lycka till hoppas att Tidsam blir lika känt, som Pitepalten. Vad jag läst skall upp mot 60 % kunna jobba med IPS-modellen. Det som är viktigt är att inte ändra för mycket för då vet man inte om effekten kommer som den var dokumenterad tidigare.