Nature min

Med forskare som har 6 gånger högre frekvenser av ångest och depression än normalt växer samtalen att fundamentalt förändra vetenskapen innan det är för sent.

Läs mer i Nature.

Kommentar  
Tur spelar en stor roll tror jag, men också vilka man forskar med. Det gäller att vara i rätt område. Genier kanske det finns några per universitet. För resten gäller hårt arbete, lyckosamma misstag eller tur. Idag har universiteten expanderat och begåvningarna är nog sämre än för 50 år sedan med bara en tredjedel av dagens forskare.Det blir för stressigt för många idag.
Många upptäckter inom forskningen verkar kommit till av en slump.
Ursprungligen ägnade sig universiteten åt undervisning. Forskning kom väl senare på 1800-talet, men anses idag som huvuduppgiften. Troligen är kraven på forskare för höga och omänskliga jämfört med annan verksamhet. Man kanske skall sänka kraven för att minska stressen så att de psykiska besvären minskar. Jag tror forskningen blir bättre med rimliga krav.
Brs att det uppmärksammas!
Behövs uppenbart lite forskning kring forskarnas villkor.
För många är forskare ett drömjobb, medan det i själva verket är ett mardrömsjobb. Idag är det hårdare press på alla forskare och även professorer. Nackdelen med det är psykiska besvär hos många. Det är också många som hoppar av. Kanske forskning skall vara en PRO-grej dvs bedrivas av pensionärer som hobby.