David Eberhard

Mitt senaste år har varit fruktansvärt men det är samtidigt ett år som jag kommer att se tillbaka på som ett av de viktigaste i mitt liv.

Skriver psykiatern David Eberhard i Fokus.

Kommentar  
Mediadrev mot vanliga personer är jag negativ till. Kan skapa självcensur och ovilja att ta många jobb. Det kan vara skadligt för samhället.
I drevens tid- SvD.

https://www.svd.se/a/mQamy4/lotta-lundberg-i-mediedreven-ska-hela-flocken-ut-for-att-sla
Nej, det är inte yttrandefrihet och heller inte att bränna Koranen.
Lars Vilks rondellhund borde inte heller handla om yttrandefrihet. Så mycket olycka som den förde med sig, då oskyldiga fick sätta livet till.
En professor förklarade på TV att yttrandefrihet finns för att kunna kritisera makthavare och syftet skall vara positivt dvs leda till en förbättring. Det många säger är yttrandefrihet är alltså inte det. Vid stormningen av Capitolium åberopade Trump yttrandefrihet, men att hetsa till olaglig statskupp är inte yttrandefrihet.
Det är OK att använda yttrandefriheten för att bränna Koraner och förolämpa islam för att demonstrera yttrandefriheten. Emellertid om man använder yttrandefriheten i en betydligt mindre fråga blir det folkstorm och i värsta fall yrkesförbud. Vi har en konstig praktisk hantering av yttrandefriheten som sätter munkavle på folk trots de utövat det heligaste av allt - yttrandefriheten.
Det verkar som om han och en komiker sa något negativt som en kvinna skrev om att bli våldtagen.
Jag tycker att David Eberhard ofta kommer med kloka inlägg. Vad som orsakade hans omläggning i livet har jag ingen aning om. Jag prenumererar på Fokus som ofta har intressanta debattartiklar på lagom nivå för mig.