Jakob Forsmed
Han ser psykisk ohälsa som en av de absolut viktigaste frågorna att hantera just nu, och det händer att han ligger sömnlös om nätterna av tankarna på hur landets unga mår.

»Det är svårt att skaka av sig ett möte med föräldrar som mist sitt barn i suicid – och det vill jag inte heller göra«, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i sin första stora intervju med Läkartidningen. 

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
Det är nog olika. Min erfarenhet är att man slutar ofta för man kommit in på en annan bättre utbildning. Sedan ett par procent insjuknar. De som inte klarar utbildningen vet jag inte för alla, men på min tid blev en busschaufför. En i min korridor börja på posten. Idag är det inga stora inkomstskillnader. En städare 25 000 kr och en civilingenjör 45 000 kr. En civilare kanske ligger 15 % mer i livsinkomst än en med gymnasiejobb. En långutbildning ger dålig avkastning idag. För 50 år sedan kunde lönerna vara 10 gånger högre.
Vart tar dom vägen alla dom som inte klarar sin högre utbildning?
Informationen om universitetsutbildningar är dålig. Man borde också informera om ekonomiska utfallet, faktisk arbetstid, krav på vidareutbildning, andelen som klarar utbildningen, trivsel och hur många som byter yrke efter utbildningen. Det är bara 50 % som tar examen för civilingenjörer.
Nu vill man påverka elever att söka linjer på gymnasiet som leder till yrken och jobb, där arbetskraft med kompetens saknas.
Själv börjar jag ana att idag alla skall klara av gymnasiet som stressar. Sedan är betygsstress i gymnasiet för att komma in på en universitetsutbildning. Universitetsutbildning ger för majoriteten ingen ekonomisk vinst. Det är nästan bara läkaryrket som är lönsamt med 40 % högre lön än en med enbart gymnasium. Men man har inte räknat med faktisk arbetstid. Det finns bara 50 000 läkare av 10 miljoner. Väldigt liten chans att komma in där. Kanske borde betygen slopas och man får ansöka om att göra ett test för sitt drömyrke. Vi slipper då betygsstressen.