Läkartidningen logo

För några veckor sedan var han en högpresterande tvåbarnspappa; arbetade som ingenjör, lyckligt gift och levde ett fridfullt Svenssonliv med Volvo, villa och vovve. 

Nu sitter han här mittemot mig och överläkaren, i samtalsrummet på psykosavdelningen där jag tillfälligt tjänstgör; aggressiv för att han inte förstår varför vi låst in honom här, upprörd för att hans sjukdomstillstånd verkar övergå vår kompetens och för att vi inte kan förklara hans symtombild med tilltagande kognitiv försämring.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
Det verkar som de kollat upp med neurolog, så tyvärr tror jag på psykossjukdom. Jag vet dock inte om de kollat upp autoantikroppar med glutamatreceptorn, som kan ge psykoser också men då ger inte antipsykotika effekt. Antipsykotika ger effekt hos 90 % som är nyinsjuknade.
Det låter inte som en psykos utan mer som en demens. Men kan en demens komma som en blixt från klar himmel?
Läkaren beskriver att han inte lyckades att sätta på tröjan på sitt barn. Skådespelerskan Nina Gunke har Alzheimers och hon hade svårt att ta på sig en tröja även med hjälp av en video, Nu är han i det akuta skedet och kommer nog långsamt förbättras om inte fler psykoser tillstöter. Men han verkar fått rätt stora handikapp redan. Kraepelin kallade schizofreni för förtida demens och viss nedsättning sker onekligen för många. En teori anser att schizofreni orsakas av synapsförlust i hjärnbarken.