Lexicon Guide

National Alliance on Mental Illness (NAMI) i USA introducerar Schizophrenia and Psychosis Lexicon Guides (20 sidor) för att initiera avgörande samtal kring schizofreni och psykos. 

Guiden belyser den betydande inverkan som exakt och empatiskt språk har på mental hälsa och förespråkar noggrannhet, hopp och värdighet.

Den är skräddarsydd för en bred publik, inklusive läkare, journalister och familjemedlemmar, och försöker höja kommunikationsstandarder och bekämpa det stigma som ofta förknippas med psykisk ohälsa.

Genom att presentera noggrant utvalda termer uppmuntrar guiden förståelse och respekt, grundar sitt förhållningssätt i de verkliga rösterna från personer med levd erfarenhet – och ger utrymme att utvecklas med framtida forskning, perspektiv och trender inom språk.

Läs mer hos NAMI.

Kommentar  
Jag köpte en skraltig lägenhet för jag tvivlade på att jag skulle bli accepterad bland "fint" folk.
Min kusin, som var uppväxt i en liten ort med drygt 20 000 innevånare, sa att där såg de med schizofreni väldigt sjuka ut och märkta av sin sjukdom. När han flyttade till Göteborg med anonymitet kunde han inte se att de med schizofreni var sjuka. De såg friska ut. Det talar mot att vara offentlig med sin sjukdom.
:D
I hennes jobb då ingick att vara offentlig och föreläsa. Sedan fick hon jobb inom gruppboende och då försvann hon ur rampljuset. Hon ville att jag skulle söka hennes gamla jobb, men jag var inte intresserad av det. Tycker sådana jobb skall has av läkare, sjuksköterskor eller kvinnor. Kommer ihåg att när hon föreläste för sjuksköterskeelever hade en frågat om det var bra att föreläsa om att man var knäpp.
Jag tänker på IsaAlise som var väldigt aktiv offentligt för ett antal år sedan men hon syns inte längre.
Ja, man skall vara osynlig och inte offentlig om sin sjukdom. Att göra karriär på sin sjukdom är ingen idé för statusen är för låg. Sedan lönerna är låga och jobben finns i storstäder, där det är dyrt att bo. Man skall bo i periferin, där det är billigt och ligga lågt.
Man får gå under radarn. Det är lugnast så. Annars skrämmer man slag på folk med diagnosen.
Nissegossen och Khai är väl öppna med sin diagnos liksom ambassadörer i Hjärnkoll. Sedan tror jag de flesta lägger locket på, men vissa är så sjuka att det inte går att dölja. Min egen taktik är att inte vara delaktig i något och vara helt osynlig. Jag tror det är rätt strategi.
Vi med schizofreni undviker väl att prata om schizofreni IRL. Vi är medvetna om vilken negativ klang ordet har.