I boken Madness: A Philosophical Exploration presenterar filosofen Justin Garson ett radikalt annorlunda paradigm för att föreställa sig galenskap och de former som det tar.

I detta paradigm, som han kallar galenskap-som-strategi, är galenskap varken en sjukdom eller en defekt, utan en designad egenskap, som t.ex. hjärtat eller lungorna.

Det vill säga, åtminstone ibland, när någon är galen, fungerar allt inuti dem precis som det ska och som naturen tänkt sig.

Genom ett rigoröst engagemang med texter som spänner över den klassiska eran till darwinistisk medicin, visar Garson att galenskap-som-strategi inte är någon ny uppfattning.

Galenskap är ett återhämtningsuppdrag.

Läs mer hos Aeon.

Boken är billigast hos Amazon.

Kommentar  
Lenin sade också något liknande. Sedan rätt många riksdagsmän och ministrar förespråkar arbetslinjen ända tills uppdraget upphör och då lever många på ersättning och inte arbete.
Ska man vara så krass som Paulus i Nya testamentet i Bibeln- "om man inte kan arbeta ska man heller inte äta".
För de som drabbas hårdast efter psykoser c:a 30 %, så innebär det att man inte klarar sig själv utan kräver gruppboende. Sedan 20-30 % måste få boendestöd dvs hjälp att klara vardagen. Bara 10 % klarar av att jobba. Ganska handikappande. Svårt att se att det skulle vara positivt och ha ett överlevnadsvärde.
En nu avliden kompis från psykiatrin påstod att det finns något värre bakom psykosen. Alternativet har varit att begå självmord. Psykosen är en slags försvarsmekanism. Man kommer in i ett väldigt livaktigt tillstånd. En del upplever det som positivt och andra som skrämmande
Jag tror inte alls på detta. Symptomen vid schizofreni är så olika mellan individer och hos individer, så det måste vara en sjukdom och olika fel på hjärnan. Sjukdomen är väldigt ospecifik och handikappande. När man kommer till autism blir det ännu värre med ofta nedsatt IQ, men också ofta flera psykiatriska tilläggsdiagnoser. Hans teori passar bättre för psykiska sjukdomar utan funktionsförluster, som depression och ångest.
I olika kulturer värderas galenskap olika. I den moderna svenska kulturen värderas inte galenskap så högt. Annat har det varit med heliga dårar i Ryssland.