I det senaste avsnittet av Radio Galen intervjuar Jimmie Trevett RSMH Skånes ordförande Stefan Wallerek om samlarmani, ensamhet, sin boendesituation och psykiatrin.

– Psykiatrin står inför en enorm utmaning, säger Stefan Wallerek.

Kamratstöd borde finnas i varenda trappa, i varenda stad i Sverige.

Kommentar  
Ja, det kanske är ett bra val för de som inte orkar med stressen i övrigt. Bättre än att gå i väggen.
Softgirls är kanske en sund reaktion på orimliga krav på unga tjejer.
Talet om psykisk ohälsa kanske smittar unga med psykisk ohälsa. Särskilt hos unga flickor kanske för vissa psykisk ohälsa kan vara en flykt undan orimliga krav på skönhet och skolframgångar. Kanske bör man informera att det är bara en liten grupp, (kanske 5 %)som tjänar på att få höga betyg. Det räcker med att få godkänt. På min studietid kunde mina betyg ge mig 10 gånger högre lön än idag. Men det var ingen katastrof om man misslyckades i skolan då.
Har nyligen läst Andrev Waldens bok "Jävla karlar" som fick Augustpris. Han har nog inte haft en så lätt barndom med sju pappor på sju år.
Ledare i DN: Andrev Walden: Psykisk ohälsa bland unga tycks öka i samma takt som pratandet (om psykisk ohälsa). Tyvärr är artikeln låst.
https://www.dn.se/ledare/andrev-walden-psykisk-ohalsa-bland-unga-tycks-oka-i-samma-takt-som-pratandet/
Ja, det verkar som det.
Kan man både ha schizofrenigener och gener som skyddar mot schizofreni samtidigt?
Det finns gener som skyddar mot schizofreni och kanske du har många sådana gener och därför har du inte fått stora men efter 10 psykoser. Men det kan också bero på hur långa psykoserna är. Kvinnor brukar ha kraftigare psykoser och det kan vara bra för då kommer man snabbt under behandling.
Mina psykoser har varit utspridda. Idag tar jag bara 1 mg risperidon. Det fanns knappt någon tid för återhämtning. Alla låg på mig för att jag skulle jobba. Inte förrän de senaste 19 år har jag varit psykosfri, då jag har varit pensionerad. Att slippa träffa folk har hjälpt mig. Råden på Viska har också hjälpt mig. Särskilt att jag inte ska avbryta medicineringen med antipsykotika.
Man säger att efter 6 psykoser i genomsnitt förloras effekten av antipsykotika. De som förlorar effekten brukar göra det efter 5-6 år i regel. Var dina psykoser utspridda eller kom de tätt i början? Du kanske hade lång återhämtning mellan psykoserna.