UC Davis

Amerikanska forskare fann att genetiska varianter i glutamat- och GABA-vägarna var starkt förknippade med brister i kognitiv kontroll och sociala problem.

Dagens antipsykotika riktar sig vanligtvis mot dopamin och är vanligtvis effektiva för att minska hallucinationer och vanföreställningar. Men de nya resultaten tyder på att kognitiva problem - som i hög grad påverkar en persons liv - drivs av neurotransmittorvägar som inte påverkas av nuvarande mediciner.

När patienterna delades i grupper efter deras individuella typer av sjukdomssymtom och genetiska varianter, fann hon att patienter med allvarliga symtom naturligt separerades i två undergrupper — de som främst upplever kognitiva problem och de som främst har hallucinationer och vanföreställningar. De med hallucinationer och vanföreställningar svarar vanligtvis bra på befintliga mediciner, men de med kognitiva problem gör det inte.

Läs mer hos UC Davis.

Kommentar  
Förr var det svårt att hitta genavvikelser, som t.ex förklarade dopaminets roll. Denna studie verkar tyda på en schizofrenigrupp med kognitiva problem och sociala problem, som kanske är den felande länken till autism. Den gruppen kanske är ett mellanting mellan autism och schizofreni.