Personer med schizofreni och deras friska förstagrads släktingar hade förändrad grå och vit substans i specifika hjärnregioner jämfört med psykiskt friska individer rapporterar en studie.

Resultaten tyder på att hjärnförändringar kopplat till schizofreni är delvist bestämd av genetiska riskfaktorer och inte helt förklarad av medicinering eller sekundära faktorer säger forskarna.

Läs mer hos NEWSMedical.

Kommentarer   
Geta
#8 Geta 2012-07-03 14:52
http://www.wemind.se/blog/posts/vanvard-av-barn-leder-till-minskad-hjarnvolym
Admin1
#7 Admin1 2012-07-03 07:58
Nu gällde det Haldol och bara en undersökning. Det finns ett par intressanta undersökningar till där t.ex vid bipolär ingen minskning av hjärnvolymen sågs av antipsykotika. Sedan finns det en studie som visar att personer med schizofreni som inte fått antipsykotika har minskad hjärnvolym.(Se högst upp till vänster på Relaterade artiklar för där finns mer läsning i ämnet)
http://www.viska.se/index.php/nyheter/1-antipsykotika/3577-vid-tonarspsykoser-kan-hjaernvolymen-minska
http://www.viska.se/index.php/nyheter/1-antipsykotika/3925-schizofrenin-orsakar-minskad-hjaernvolym-och-inte-antipsykotika
Vatten
#6 Vatten 2012-07-03 00:22

Nja, detta kan ju vara väldigt svårt att ta till sig men de fullständigt rekordartade förminskningar av hjärnan som åstadkoms av neuroleptika uppmättes faktiskt på friska personer. Bilden kommer direkt från faktasidan kring Schizofreni (schizofreniorsaker.wordpress.com/2012/05/24/viska-om-censurerad-feminist/) och sanningar runt schizofreni som kan vara svåra att ta till sig på grund av psykosociala anledningar. (längst ned på faktasidan).

Väl mött.
Utomjordingen
#5 Utomjordingen 2012-07-02 21:44
Hör kanske inte hit men jag skriver i alla fall... jag tycker ibland att det spinner inne i mitt huvud när jag sover (som om jag håller på att flyga bort från jordelivet/ur min kropp). Har det kanske med den röda bollen som jag "ser" när jag blundar? Eller är det för att jag dricker för mycket vätska som gör att hjärnan kanske blåses upp eller liknande när jag sover?
Admin1
#4 Admin1 2012-07-01 16:18
Jag tycker att detta är en mycket intressant studie, eftersom den tyder på att den minskning i hjärnvolymen som tidigare tillskrivits helt antipsykotika orsakas i alla fall delvist av själva sjukdomen. Men det finns andra bevis som stöder detta t.ex personer med bipolär har i en studie inte fått minskad hjärnvolym av antipsykotika.
Bitte
#3 Bitte 2012-07-01 13:29
Jag har en liten skalle
Geta
#2 Geta 2012-07-01 12:20
Tror inte att det är någon fördel att ha en stor skalle. Då kan man ju fastna i mammans bäcken.
Vatten
#1 Vatten 2012-07-01 12:04
Ack äntligen lite mer rent tragikomiska inslag från forskningen. Riskerna att de går åt helvete ökar om det finns genetiska förtecken. -De med små skallar rullar först ned i bäcken.

August Strindberg var åtminstone roligare med den underliggande (adhd-npf.com/august-strindberg-direkt-fran-fittja-bingohall/) förklaringen till luktfenomenet.

Medicinen som har rekord i att förminska hjärnan (h2sampk.com/2011/01/30/haldol-the-fastest-way-to-a-smaller-brain-questions/) är som vanligt helt utan skuld trotts att den kan framkalla obotliga hjärnskador, det kan också vara bra att veta. Men löser detta några problem annat än för marknadsförarna av medlen som inte läker men är falskt marknadsförda som läkemedel?

Du har inte rätt att posta kommentarer