Välkomna framsteg har gjorts för att hitta biologiska orsakerna för schizofreni, men för många är frågan vad som orsakar sjukdomen oviktig säger forskaren David Adam, som själv har OCD sedan 20 år.

Nyligen har 100 regioner av genomet kopplats till schizofreni samtidigt som det kommit en donation på 700 miljoner USD från filantropen Ted Stanley för studier av särskilt generna vid psykiska sjukdomar.

OCD, som David Oven har, liknar delvist schizofreni med liknande mörka idéer, tankar och bilder, men vid OCD är man själv medveten om att det kommer från en själv medan vid schizofrenipsykosen, så är man det inte.

Han har talat med många med OCD och ingen bryr sig om sjukdomsorsaken utan enbart om hur OCD påverkar en och hur man blir friskare.

Schizofreni har problem med felaktig mediabild, men slipper bli ansedd som en milda sjukdom, som kan drabba de med OCD och depression.

För schizofreni så hävdar ingen att den beror på sociala faktorer eller läkemedelsföretagen utan att den har biologiska rötter, vilket klart också andra psykiska sjukdomar har.

Läs mer i Nature.

Kommentarer   
Admin1
#7 Admin1 2014-08-07 14:00
Förr trodde man magsår berodde på stress, men när man upptäckte att en bakterie orsakade magsår, så kom man snabbt på att antibiotikakurer kunde bota magsåren hos de flesta. Så visst kan det vara bra att veta orsaken.
Geta
#6 Geta 2014-08-06 18:08
Har hört en psykiater säga att vi inte ska bry oss om orsaken. Jag vill veta orsaken. Det blir bättre ordning i min hjärna då. Kan köpa förklaringen att schzofreni beror på infektion.
Ready
#5 Ready 2014-08-06 18:03
Det är en helt befängd teori att psykiskt sjuka inte är intresserade av orsaken. Bördan är mycket lättare att bära när man vet varför.
Geta
#4 Geta 2014-08-01 18:33
Dom som har städdille- har dom också dålig sjukdomsinsikt?
Admin1
#3 Admin1 2014-08-01 18:25
Han skriver att en med OCD har sjukdomsinsikt, medan en med psykos inte har det. OK, men varför står en med OCD och tvättar händerna i 5 timmar om han vet att man vid OCD tvättar händerna i onödan? Naturligtvis är det istället så att vid akut ångest, akut depression och akut OCD, så saknar man temporärt också sjukdomsinsikt och det är därför man har problem för man tror då att det är verkligt precis på samma sätt som vid psykos. Schizofreni avviker genom att 50 % kan ha konstanta problem med bristande sjukdomsinsikt.
Admin1
#2 Admin1 2014-08-01 15:42
Jag gillar att han beskriver likheter mellan olika psykiska sjukdomar för det finns det helt klart. Negativa automattankar vid depression liknar rösttankarna vid schizofreni. Ångest liknar lite en verklighetsbaserad vanföreställning. Ofta handlar psykiska sjukdomar om feltänk och man har problem med felaktiga tankar. Antagligen därför som KBT är så användbart mot det mesta. Det skall bli intressant vad genstudierna kommer fram till.

Det han säger att de med psykiska sjukdomar bara är intresserad av frågan hur och inte varför stämmer inte nog inte för alla. Men det är nog om han har rätt så att patienten och läkaren är ganska lika för båda två är mest intresserade av sjukdomsförloppet och behandlingen av det.
Geta
#1 Geta 2014-08-01 11:57
Kan det inte vara bra för att få ordning i hjärnan att förstå orsak? Det är klart att man inte ska fastna vid det utan satsa på så god funktionsförmåga som möjligt.

Du har inte rätt att posta kommentarer