Den ungerske neuropatologen Meduna behandlade 1934 en man med schizofreni, som varit kataton och livlös i 4 år med en kamferinjektion för att framkalla kramper. Han  framkallade kramper för att öka gliacellerna, som var för få vid depression.

Första krampanfallet chockade Meduna så han svimmade själv och fick tas hand om av två sjuksköterskor. Men han fortsatte att ge injektionerna och framkalla kramper.

Efter femte injektionen vaknade patienten klädde på sig och bad om frukost.

Han tilltalade Meduna och sa: Jag hörde att de sa att du skulle göra ett tokigt experiment. Gjorde du det?

Senare ersattes kamfer av ECT. Det verkar som typen av narkosmedel vid ECT kan påverka effekten av ECT mot depression.

Läs mer i Scientific American.

Kommentarer   
Geta
#2 Geta 2017-11-28 21:03
Tron kan försätta berg.
Admin1
#1 Admin1 2017-11-28 20:56
Jag hörde en gång en psykiater berätta om när han arbetade i Etiopien. Där gavs elchocker utan narkos och muskelavslappning för man hade inte råd med det. Anhöriga var naturligtvis med och tittade på kramperna. Personen förbättrades och kunde gå hem. De anhöriga trodde att kramperna var ett tecken på att onda andar lämnade kroppen och var mycket imponerade av behandlingen.

Nu verkar det som om Ketamininjektion, som är ett narkosmedel kan ersätta ECT delvis i alla fall. Katatoni behandlas idag med främst bensodiazepin och om det inte hjälper ECT. Bensodiazepin ger ganska snabb effekt inom 30 minuter.

Du har inte rätt att posta kommentarer