Järvaveckan

Personer med psykiatriska diagnoser ska ha samma tillgång till en jämlik, kunskapsstyrd, säker och tillgänglig vård som personer med andra vårdbehov.

Behovet av vårdprocesser och strukturerad uppföljning blev tydligt när Socialstyrelsen i höstas presenterade en nationell utvärdering av vården och stödet vid schizofreni.

Utvärderingen visade att det fortfarande finns omfattande brister vad gäller följsamhet till fastställda riktlinjer. Vi kan bättre och vi har kunskapen.

God vård för personer med schizofreni och annan svår psykiatrisk sjukdom ska inte längre vara en utopi!

Läs mer hos Järvaveckan.

Kommentar  
när jag blev inlagd på Bup, förstod inte jag varför dom hade
designat säng gaveln @tt de var statiskt. Inte som jag lärt mej.
Att drar jag mot ett håll drar hen (min Pappa åt ett annat)....
Att det stred mot lagen "beständighet"......
Som Cannibal Corpse, sjunger. "slipping to mentor"...
Eller vad man skall säga. "Dom vill ju vara sublima"..
Men som sagt säng gaveln hade en bekransat till en böjning.
Det stred mot mina påflugna principer.
att ngn applicerat ett tanke system rakt på mej ! !
Det var ju som om om man skulle idka Einstein från vaggan.
Det där sista sade PSR f.ö..
j/// fö var jag väl ett vrak som arbetad sej uppåt.... Arbetade mej upp ! !
jag fick slicka röd målar färg, på Torpet, Ren abstrakt.....
Länge har man försökt lösa problemet med dopaminblockerare, men psykossymptom och psykoser kan ändå inträffa liksom en försämring. De nya medicinerna som bl.a verkar via glutamat gissar jag gör ingen skillnad. För att lösa problemet måste läkemedlen förhindra synapsdöd vid psykos. Inget sådant läkemedel är på gång.
Det är konstigt att det inte görs större framsteg i schizofrenivården. Man är nog för koncentrerad på läkemedel. Schizofrena personer är väldigt ensamma. Att få kontakt på en djupare nivå, kan vara till stor hjälp. Anhöriga får inte ha för stora krav studier och jobb.
Det är väl psykosociala behandlingar, som fattas för många. Men det är nog de nyinsjuknade, som inte är så handikappade som har störst nytta. Schizofreni är ett handikapp och troligen orsakade av skadade synapser i hjärnbarken. Det gäller nog att behandla så tidigt för att få effekt. Troligen krävs det lång tid kanske 50 år innan en stor skillnad märks.