fängelse

Före detta fängelsedömda med psykisk sjukdom och/eller som missbrukat har större risk för våldsbrott efter frigivningen än vanliga fångar visar en studie på svenska register.

15 % av fångarna har psykotisk sjukdom eller depression och 20 % av fångarna har missbruk.

Genom att identifiera och behandla de med psykiska sjukdomar samt erbjuda vårdinsatser före och efter frigivning kan minska brott samt öka deras psykiska hälsa.

42 % av manliga fångar hade minst en psykisk sjukdom och efter 3,2 år efter frigivningen hade 25 % dömts för våldsbrott, vilket är 63 % högre än normalt.  60 % av kvinnliga fångar hade en psykisk sjukdom och där dömdes 11 % för våldsbrott efteråt.

Alla psykiska sjukdomar och även utvecklingsstörningar gav ökad risk för våld efter frigivning, men störst risk gav missbruk, personlighetsstörningar, ADHD, andra utvecklingsstörningar, schizofreni och bipolär.

Läs mer i The Guardian.

Läs artikeln i Lancet Psychiatry.

Kommentarer   
Admin1
#2 Admin1 2015-09-23 13:05
The Mental Elf skriver om studien och tycker bl.a att den är fascinerande:

http://www.nationalelfservice.net/populations-and-settings/crime/common-mental-health-disorders-linked-with-increased-risk-of-violent-reoffending-in-ex-prisoners/
Admin1
#1 Admin1 2015-09-16 14:23
Det verkar som alla psykiska sjukdomar verkar besläktade med varandra, eftersom de ger alla ökad risk för återfall i våldsbrott. Att återfalla i brott är att göra samma fel återigen. Schizofreni kan innebära svårigheter att korrigera fel och det är en slags kognitiv nedsättning. Kanske fler psykiska sjukdomar har försämrad felkorrektion. Kan möjligen gå att förbättra med hjärnträning med dataprogram.

Väldigt hög frekvens av psykisk sjukdom också på fängelserna. Jag antar att de funderar på vad de skall göra åt dessa med våldsbrott. Kan sluta med att fängelsevistelser avslutas med 3 månader på rättspsyk eller att de får alla ÖPT. Antagligen bör de med missbruk få mest vård.

Du har inte rätt att posta kommentarer