Fredrik Gothnier

Jag har precis börjat arbeta som teamledare för brukarrevisorer inom ett brukarrevisionsprojekt i Stockholms län.

I en brukarrevision intervjuar man brukare eller undersöker med hjälp av enkäter vad brukare tycker om verksamheten.

Det görs för att få reda på vad som fungerar bra, vad som fungerar mindre bra och föreslå eventuella förbättringsområden.

Undersökningen görs i kvalitetsförbättrande syfte och inte för att peka ut någon. Vi planerar att göra brukarrevisioner på verksamheter inom kommun, landsting och privata utförare.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Bra initiativ, men jag hoppas ni delar upp svaren efter frivillig vård och tvångsvård. Är man missnöjd med tvångsvård behöver det ju inte vara vården det är fel på utan egentligen tvångsvårdslagstiftningen och alltså juridiken snarare än vården. Psykiatrins dilemma med inläggningar är just att den till 75 % består av lagstiftat tvång, som LPT, ÖPT och rättspsyk.

Jag har märkt missnöje med LPT och ÖPT, men aldrig med vården på rättspsyk annat att den är tidsobegränsad (lagstiftning). Om psykiatriska vården är dålig borde klagomålen vara störst på rättspsyk där vårdtiden är 5 år kontra en månad för vanlig psykvård.

Sedan när resultaten presenteras är det viktigt att skicka en sammanfattning och faktaunderlag inte bara till psykiatrin utan till politiker, lokaltidningar och administrationen. Men skriv kortfattat och kärnfullt med bara förslag på viktigaste förändringarna.