Socialstyrelsen

Ser du mig? är rubriken på Socialstyrelsens webbsida om barn som anhöriga i hälso- och sjukvården.

Där kan man läsa mer om sjukvårdens ansvar för att säkra stödet till barn som anhöriga och ta del av tips på hur man underlätta för barnen.

Läs mer hos Socialstyrelsen.

Kommentar  
Man vet att nära anhöriga också har viss kognitiv nedsättning. Jag tror att det ger föräldrarna vissa problem själva, som ger för stort självfokus, så man inte märker riktigt barnets behov och inte kan tillgodose dem på att bra sätt. I värsta fall kan det som för Ann Ohlson bli en belastning istället för hjälp. Psykiatrin måste försöka kartlägga föräldrarnas förmåga att verkligen hjälpa och kanske sätta in mer insatser. Det går inte att lita på att de klarar allt. En psykiater sa på TV för ganska många år sedan (Ebot var med) att nedläggningen av mentalsjukhusen har lagt ett större ansvar på föräldrarna och beroende av deras hjälp.
Ja, precis. 80 % av schizofrenin är ärftlig dvs kommer via föräldrarnas gener. Man kan därför som barn först vara anhörig till psykisk ohälsa för att lite senare själv bli patient. Dvs schizofrenigenerna påverkar även uppväxt miljön och även miljön man lever i som patient. Ann Ohlson, som har schizofreni , Dr i psykologi och skrivit en bok sa att om inte mamman hade begått självmord hade hon hamnat på gruppboende.
https://www.viska.se/information/recensioner/31-illuminating-schizophrenia
Det tragiska är ärftligheten, när det gäller psykiska sjukdomar bland föräldrar och barn. Det bäddar för dysfunktionella familjer, där man inte på ett bra sätt kan ta hand om barn.