Vill du lära dej om ett forskningsfält som är otroligt expansivt och där  man hoppas kunna hitta botemedel för så skilda folksjukdomar som cancer, schizofreni och ledgångsreumatism?

Lyssna i så fall på Vetandets värld idag som handlar om epigenetik, om hur gener kan slås av eller på beroende på bland annat av vilken mat vi äter och hur de förändringarna kan gå i arv.

Läs mer hos Sveriges Radio.

Kommentar  
Jag tycker att Surviving Schizophrenia är väldigt skickligt skriven. Det är nästan så att den är intressant att läsa även om man inte har anknytning till sjukdomen.
Det kan nog komma en ny upplaga. Han är visserligen 76 år, men han är aktiv fortfarande och skrev nyligen en artikel om Stanley Foundation, där han jobbar en del.
Kan ADHD bero på epigenetik? ADHD-fallen verkar ha ökat. Eller också visste man inte vad det var förr.
Kommer det en ny upplaga av Surviving Schizophrenia så köper jag den direkt. Men jag tror att författaren är så gammal att det nog är tveksamt om det blir en ny upplaga.
Det pratades nog inte om epigenetik, när senaste upplagan av Surviving schizophrenia skrevs. Epigenetik har det väl pratats om de 2-3 senaste åren bara.
Jag tror inte att epigenetik nämns i boken "Surviving Schizophrenia". Det kanske beror på att det är så nytt?
Kanske att orsaken till schizofrenin kan vara vad farfar åt eller vad vår mamma åt under graviditeten.
En nyhet från förra året:

En ny studie har identifierat varför vissa antipsykotika ger blandade resultat vid behandling av schizofreni. De är effektiva först, men efter en tid så kan effekten försämras. Forskarna har funnit att epigenetiska faktorer kan försämra läkemedelseffekten efter en tids behandling. Forskarna hoppas nu på att hitta ett läkemedel, som kan användas för motverka de epigenetiska förändringarna och göra antipsykotika effektiva igen.
http://www.viska.se/index.php/nyheter/1-antipsykotika/4055-foerlorad-effekt-kan-kanske-ga-att-aterfa
Jag får väl säga att det här med epigenetik inger ett visst mått av hopp...
Schizofreni slår ju till lite slumpmässigt på något sätt och det kan ju epigenetiska förändringar också göra, så epigenetiken kan vara viktig.