Kombinationen KBT och antidepressiva ger bättre resultat än enbart läkemedel vid depression, särskilt vid svår depression.

Behandlingen skedde i en akut fas tills 4 veckor av normalt mående uppnåtts.

Därefter skedde behandling i 26 veckor för att förhindra återfall och för att få fullständig återhämtning. Som längst pågick behandlingen i 42 veckor.

Med KBT och antidepressiva återhämtade sig 73 % medan siffran för antidepressiva var 63 %. För milda och medelsvåra depressioner sågs knappt förbättring av KBT.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
Läkartidningen borde också anmäla sig till Google Nyheter, så att artiklarna dyker upp där man söker på en speciell sjukdom där t.ex schizofreni, depression etc. Kan vara värdfullt för de som får mail från Google om specifika ämnen och vilka nya artiklar som finns.
Man undrar om KBT:s plats i behandlingen av depression. Jag tycker det är självklart för de som inte kan eller vill använda antidepressiva att använda KBT mot depression t.ex gravida kvinnor.

Men för resten är jag tveksam kanske KBT skall användas när man inte vill använda tilläggsbehandling med t.ex Seroquel. Synd att man inte när man skriver om nya kliniska rön försöker att placera dem i det kliniska sammanhanget och i den dagliga terapin för läsarna.
Antagligen är det bättre att lägga till Seroquel Depot/Quetiapine till antidepressiva, när de ger otillräcklig effekt. För Seroquel ger signifikant minskning av depression, som tillägg. Jag såg att Cochrane har gjort en utvärdering av Serquel som tilläggsbehandling vid depression och Odds Ratio var 0,68, så det har klar effekt. Quetiapine kostar bara 1 kr tabletten, så det är en billig behandling jämfört med KBT.
Kanske att man skulle göra som i Blekinge- dela ut en summa pengar varje månad som skulle gå till nöjen.
Ganska blygsam effekt och 27 % har fortfarande problem trots både KBT och antidepressiva. Tyder på att KBT är otillräckligt och man måste hitta en effektivare tilläggsbehandling. Kanske Ketalar som ger antidepressiv effekt efter några timmar och ger effekt hos 60 %, som inte får effekt av antidepressiva dvs 85 % skulle få effekt totalt.

Dessutom KBT kostar 15000 kr/person dvs 1 på 10 får effekt kostar 150000 kr per återhämtad - ganska dyrt.

Jag skulle nästan tro att om de fick en packe DVD-komedier typ Jimmy Carrey, så skulle de få minst samma effekt, som av KBT. :-)