lc3a4kartidningen logo

Schizofrenigruppens funktionsnivå höjdes påtagligt, och de rapporterade genomsnittligt en 78-procentig förbättring av sitt mående.

Resultaten tyder på att B-celler deltar i sjukdomens komplexa patofysiologi, enligt författarna. 

Läs mer i Läkartidningen.

Study protocol for a randomized controlled trial with rituximab for psychotic disorder in adults (RCT-Rits) i BMC Psychiatry.

I en pilotstudie i Örebro gavs patienter med schizofreni läkemedlet Rituximab, vid sidan av den vanliga medicineringen – med goda effekter.

– Hallucinationer och vanföreställningar minskade och flera patienter fick mer energi och tog tag i saker, säger Susanne Bejerot professor i psykiatri vid Örebro universitet.

Läs mer hos SVT.

För sju år sedan drabbades Charlotte Öberg av en förlossningspsykos och diagnostiserades med schizofreni. Hon såg och hörde saker som inte fanns.

Vändningen kom när hon genom en pilotstudie i Örebro behandlades med en MS-medicin.

– Det är en sådan skillnad, det är som natt och dag, säger hon.

Läs mer hos SVT.

Här finns nästa kliniska studie på 104 personer mellan 18-51 år (fråga din läkare om du vill deltaga) hos Clinical Trials.

Kommentar  
Det är en väldigt liten studie och större studier krävs på minst 200 personer. För MS kostar behandlingen 25 000 kr per år, så det är överkomligt. Det är personer med dålig effekt av antipsykotika, som deltagit i studien. Jag har kollat upp det. Gissar att psykiatrer får bara använda det undantagsvis och på svårt sjuka efter tillstånd från Läkemedelsverket.