Nature

Schizofreni är en mycket ärftlig psykisk störning med kognitiv funktionsnedsättning, men hur den delade genetiska grunden mellan schizofreni och kognitiv förmåga är fortfarande dåligt förstådd.

I en genstudie identifierades 236 genställen gemensamt kopplade till schizofreni och kognitiv nedsättning varav 139 var nya för de två egenskaperna.

Inom dessa delade genställen uppvisade 60 konsekventa effektriktningar, medan 176 hade motsatta effektriktningar.

De delade genställerna visade sig vara involverade i relevanta biologiska processer såsom utveckling av nervsystemet, multicellulär organismutveckling och generering av neuroner.

Sammanfattningsvis ger resultaten insikter i den delade genetiska arkitekturen mellan schizofreni och kognitiv nedsättning, vilket tyder på gemensamma vägar och mekanismer som bidrar till båda egenskaperna.

Läs mer i Nature.

Kommentar  
När schizofrenin börjar i skolåren brukar man upptäcka en försämring i studieresultaten.
Hur upptäcker man kognitiv svikt på tidigt stadium om personen klarar sig bra i skolan? Det går att bluffa länge och gömma sig i tapeten. Jag saknar tips och råd hur man ska lägga upp livet, när schizofrenin har upptäckts. Annars går man på så många minor.
Det är stört minne, tankestörningar, sämre problemlösning och sämre uppmärksamhet främst. Sådana svårigheter kan ge sociala problem genom att det blir jobbigt att umgås pga det är kognitivt krävande.
Är det mest hos den sociala förmågan, där det finns brister vid schizofreni?
Jag tror kognitiva problem finns före första psykosen. Intressant var att det fanns genetiska faktorer som förvärrade och också skyddade mot kognitiva problem. Det kan kanske förklara varför inte alla enäggstvillingar får schizofreni. Det är många faktorer som kan ge och skydda mot schizofreni och därför verkar sjukdomen lite slumpmässig om generna är identiska.
Är det inte så att den kognitiva nedsättningen syns först efter första psykosen?