Endast cirka två av tre individer med schizofreni diagnostiseras av en läkare, troligen på grund av feldiagnostisering.

Detta beror sannolikt främst på feldiagnostik av schizofreni, eftersom många symtom på schizofreni efterliknar symtom på andra tillstånd.

Dessa tillstånd inkluderar bipolär sjukdom, schizoid personlighetsstörning, vanföreställningsyndrom och schizoaffektiv.

Denna felklassificering av sjukdomar hindrar tidig diagnos och behandling och driver sannolikt klyftan mellan diagnostiserade och odiagnostiserade fall av schizofreni.

Läs mer hos Clinical Trials Arena.

Kommentar  
De menar väl att behandlingen skiljer sig åt, men diagnoserna de radar upp behandlas med antipsykotika ofta, så inte så stor skillnad i praktiken om diagnosen inte är 100 % rätt. Också personer med Aspergers, schizoid och borderline kan få antipsykotika liksom psykotisk depression, men kortvarigt.
Är det önskvärt att flera får schizofrenidiagnos? Jag tvivlar på att så många psykiskt sjuka lyckas att spela något annat under längre tid.
Finns gamla studier på att feldiagnos kan vara 10 %. Men diagnoser kan skifta över tid och det är trovärdigare idag, när man vet att det är ofta samma gener som kan förekomma vid olika psykiska sjukdomar. Här på Viska har 2 gått från schizofreni till Aspergers. En med schizoid diagnos hann skriva en bok om det innan han fick diagnosen Aspergers.