Ett förutsägelseverktyg på individnivå har utvecklats för personer efter första psykosen som förutsäger hur det kommer att bli med utbildning/arbete eller inläggningar ett år framåt.

Den här studien tyder på att korrekta förutsägelseverktyg kan utvecklas för resultat hos personer efter första psykosen, vilket kan hjälpa till att informera delade beslutsfattande hos läkare/patient.

Framtida arbete bör studera effektiviteten på klinikerna, inklusive korrekt kommunikation för att informera läkare/patient gemensamma beslutsfattande i samband med ett lärande hälsovårdssystem.

För närvarande krävs mer arbete för att utveckla bättre förutsägelser för framtida inläggningar innan verktyget rekommenderas för detta.

Läs mer hos Healio.

Kommentar  
Det är omöjligt att jobba med hög dos antipsykotika. Man orkar inte upp på morgonen.
De borde försöka övertala folk att undvika vissa jobb med lång dyr utbildning. Statusyrken finns knappt längre och löneskillnader finns knappt. Däremot kvarstår studielånen på samma nivå som förr. Undvik strålkastarljuset. Smyg i kulissen.
Men psykiatrin lägger sig inte i vad man väljer att jobba med. De ger inga råd.
Jag tycker att ofta gör folk med schizofreni felaktiga yrkesval för man vill helst jobba med människor. Det kan vara påfrestande och stressigt. Andra jobb som programmerare eller städare är bättre och säkert lättare att klara av. Mer självständiga jobb.
Testet har nog mer funktionen att försöka få vissa med sämre prognos att sköta sjukdomen bättre. Eftersom 90 % inte jobbar, så är nog ambitionsnivån ganska låg. Negativa symptom, som bristande motivation bidrager nog till låga ambitioner. Men vissa kan ha fel självbild av personlighetsstörningar, men de brukar väl bara vara snack om genialitet.
Ska psykiatrin stoppa patienter som har orealistiska mål med utbildning och jobb. Det blir bakslag förr eller senare. Min erfarenhet är att psykiatrin inte gör det.
Rätt intressant att försöka förutse för att kunna behandla lite extra för de som behöver det. Kanske sätta in effektivare medicinering och annan behandling. Bra att berätta för patienten om det ser mindre ljust ut så de också anstränger sig.