Lakartidningen

Den nedrustning av specialiteterna allmänmedicin och psykiatri som prognostiseras kan leda till att allmänhetens förutsättningar att få psykiatrisk vård ytterligare försämras, skriver företrädare för de båda specialiteterna.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentarer   
Admin1
#6 Admin1 2013-07-01 15:45
Kanske borde Staten satsa pengar på en mångårig kampanj för att betona psykiatrins förtjänster och förträfflighet - Psykiatrikoll. Psykiatrikerna och psykpersonalen är ju lite diskriminerade inom vården och ses ibland över axeln. För att rekrytera psykiatrer måste nog psykiatrin göras mer positiv och attraktiv.
Admin1
#5 Admin1 2013-06-28 20:10
Ja, RSMH och Schizofreniförbundet kan nog hjälpa till och berömma psykiatrerna och säga hur viktiga de är och att de förtjänar högre lön än andra läkare. Men Staten kan göra saker t.ex bestämma att tvångsvård skall ges på speciella avdelningar skilda från psykiatrin t.ex kallas skyddsvårdsavdelningar. Att psykiatrin har dåligt rykte beror på självmorden och våldsbrotten under psykisk sjukdom, men värst är nog tvångsvården. Man bör därför separera vanlig vård och tvångsvård. Det är inte bra idag att ha personal som både skall ge vård och tvångsvård samtidigt. Folk kan inte bli arga på psykiatrin, när de får tvångsvård om en annan läkare utanför psykiatrin har givit den.
Geta
#4 Geta 2013-06-28 16:53
RSMH och Hjärnkoll borde gå ut med en sådan drive. Heja på de psykiatriker som ändå finns.
Admin1
#3 Admin1 2013-06-28 16:46
Vi får skriva i lokaltidningen och ge dem Dagens Ros :-)
Geta
#2 Geta 2013-06-28 16:43
Vi patienter måste också vara snälla mot psykiatriker!
Admin1
#1 Admin1 2013-06-28 16:27
Om det blir skriande brist på psykiater kan det gå att vidareutbilda psykologer, så att de kan skriva ut mediciner och känna igen kroppsliga sjukdomar som ger psykiska symptom.

Många invandrare har utländsk läkarexamen. Där kan man höja ribban för godkännande, men säga om du vidareutbildar dig till psykiater ett par år och får godkänd praktik under 1 år får du rätt att jobba som psykiater i Sverige med din grundutbildning i utlandet.

Sedan bör man ge psykiatrer högre lön än andra läkare och ge dem en bättre och mer påkostad vidareutbildning. Satsa också på att noga följa forskningsläget internationellt och sprida kunskaperna till psykiatrikerna. Man måste nog ge psykiatrikerna lite privilegier för ingen vill ständigt vara slagpåse.

Du har inte rätt att posta kommentarer