Sara Fritzell

För ett antal år sedan fick Folkhälsomyndigheten i uppgift av regeringen att samla kunskap om hur unga upplever psykiskt välbefinnande, vad de ser för orsaker till psykisk ohälsa och hur de gör för att må bra.

Mer än 600 unga medverkade i studien.

Utifrån deras berättelser kunde man både förstå aktuell statistik bättre – och komma med mer konkreta förslag på vad som behöver förändras för att unga ska kunna må bra.

Läs mer hos NSPH.

Kommentar  
En klasskamrat tjuvåkte moped på rasten när vi var 14 år och frontalkrockade med studierektorns vita Amazon och bröt lårbenet. Vi såg allt tyvärr. Det började med glatt viftande med mopednyckel och slutade med två kritvita ansikten och ambulans. Vi var chockade dels pga luftfärden och åsynen av studierektorns kritvita ansikte. Trots att han var alldeles vit i ansiktet kände vi igen honom direkt och det var en chock att han var bilföraren. Vi fick 3 chocker. Först krocken, sedan studierektorn vita ansikte och sedan vår klasskamrats vita ansikte och sladdriga ben. Han såg verkligen ynklig och slokörad ut, när studierektorn försökte resa på honom med sina armar under hans armhålor. Det var lite vårt fel för han ville väl imponera på oss för han gasade på rejält när han körde ut på gatan, där sikten var skymd av skolbyggnaden.
Nej, det var inte dyrt att gå i realskola. Man fick köpa böckerna men samtidigt fick man bidrag. Det jag menar är att föräldrarna ville att barnen skulle börja jobba och försörja sig själva så tidigt som möjligt. Flickorna började som barnflickor.
På min tid var det inte dyrt att gå i realskola. Jag bodde på ett skolinternat, där man betalade för mat och husrum 180 kr/mån, men man fick 160 kr/månad i bidrag. Första året delade jag rum med en son till en renskötare, som slutade efter första året. Grämer mig att jag inte frågade ut honom om renskötsel och fiske, men vi pratade om helt andra saker. Mest skolan och elevhemmet. Vi hade massor av olika dagstidningar. Elevhemmet kallades Arkadien. En satte upp en skämtteckning med en luffare som sa: När jag var prins av Arkadien. Vi hade roligt åt den. Långt senare upptäckte jag att det var en strof ur operetten: Orfeus i underjorden av Offenbach.
Alla ville inte gå realskola. En del var tacksamma för att få hoppa av skolan. En del föräldrar tyckte inte att de hade råd att låta barnen gå i skola mer än 7 år.
Skolan var på vår tid bara 7 år obligatorium. Alla kom inte in på realskolan och gymnasiet var för en elit. Universiteten var för fåtalet och de väldigt intelligenta. Egentligen är universitetsutbildning enbart för väldigt intelligenta, som förstår vad de kan. Genom att bredda universitetsutbildningen har man förlorat förståelsen.
Det var nog lättare att lyckas i skolan förr. Resultaten togs inte så gravallvarliga. Föräldrarna låg inte på lärarna för att barnen skulle få bättre betyg. Skolan var mer auktoritär med struktur. Det är sånt som barn med ADHD mår bra av.
Vår ungdom var heller inte bekymmersfri. Rädsla för ryssen och kärnvapenkrig. Däremot var det inte viktigt att lyckas i skolan trots jättelöner för den tidens akademiker.
Det sägs i programmet att bekymren för klimatet är något nytt. Redan på 1960-talet var det på tapeten, då det regnade hela somrarna.