Uppdrag gransknings genomlysning av Försäkringskassan bekräftar bilden av stora brister i handläggningen av sjukersättning.

Sverige borde nu följa flera andra länders exempel och göra försök med basinkomst istället för att bara reformera en trasig institution.

Läs mer hos ETC.

Kommentarer   
Geta
#3 Geta 2021-04-24 19:16
Diskriminering kan visa sig i så olika former.
Admin1
#2 Admin1 2021-04-24 16:01
Övergången från aktivitetsersättning till sjukersättning skall inte påbörjas när man fyller 30 år utan när man fyller 28 år. Då har man 2 år på sig att testa att arbeta och se om arbetsförmåga finns. Under tiden har man ersättning,
Admin1
#1 Admin1 2021-04-24 15:26
Problemet är att personer med t.ex autism har hänvisats till att söka jobb t.ex när de fyller 30 år och aktivitetsersättning skall övergå till sjukersättning. Det som krävs är regler som har man handikapp som ger 5-10 % eller liten chans till arbete krävs andra förutsättningar än normala arbetssökande. Man fortsätter få aktivitetsersättning i t.ex ett år medan man får hjälp att hitta eventuellt arbete. Nuvarande system bidrager till att personen blir sjukare och får ingen arbetsförmåga alls. Sedan måste man förstå att diskriminering förekommer på arbetsmarknaden vid funktionshinder och en del saknar helt arbetslivs erfarenhet. Också kan utbildningen vara bristfällig.

Du har inte rätt att posta kommentarer