Boken Psykos

Bok av psykologerna Malina Arn och Magdalena Lindborg, 403 sidor, 460 kr

Vad beror psykos på? Hur frågar man om psykotiska upplevelser? Kan man skapa allians med en person som saknar sjukdomsinsikt? Hur lägger man upp en psykologisk behandling?

Psykos beskriver psykossymtom, psykosens faser och schizofreni. Den tar även upp hur man skiljer schizofreni från andra tillstånd där psykossymtom kan förekomma som substansbruk, bipolaritet, autism och personlighetssyndrom.

Författarna berättar hur en psykosutredning går till, hur man pratar med patienten om diagnosen och hur sjukdomsinsikten ofta fluktuerar.

Läs mer hos Bokus.

Kommentar  
Psykoser kan endera vara ett psykossjukdomssymptom eller missbrukssymptom och är ofta handikappande. Det är konstigt att trots informationsutbudet på internet har det inte blivit bättre. Även trots goda råd på Viska har några försämrats med tiden istället för den naturliga processen, som är långsam förbättring. Kanske vissa har för stor kognitiv nedsättning för att hjälpa sig själv utan det blir stjälp istället.
Är det verkligen någon som är psykosbenägen som förstår vad psykoser är?
Boken recenseras i Läkartidningen av Professor Lennart Wetterberg, KI, som tycker att boken är ett underlag för gruppdiskussioner:
https://lakartidningen.se/aktuellt/recensioner/2024/04/att-forsta-det-allvarliga-tillstandet-psykos/
Boken recenseras i Psykolog tidningen:
https://psykologtidningen.se/2024/02/15/fylld-av-levande-patientbeskrivningar/
Samma sak med mig. Det finns inte några klara förbättringar, men som tidigare finns det hopp om förbättring, men gå tillbaka 20 år inte mycket har blivit bättre.
Förr skulle jag ha köpt den här boken direkt men jag tvivlar på att de kommer med något nytt.