När hjärnan blir sjuk

Barnboken “När hjärnan blir sjuk” är en viktig resurs för att öppna upp dialogen om hjärnrelaterade sjukdomar med barn på ett tillgängligt och känslomässigt sätt.

En lättförståelig text tillsammans med färgglada illustrationer ger boken barn möjlighet att utforska komplexa ämnen som hjärnans funktion och hur sjukdomar kan påverka den.

Boken går att beställa på Schizofreniförbundet för 160 kr + frakt. 

Läs mer hos Schizofreniförbundet.

Kommentar  
Så här kan julen vara för en person med Alzheimers hjärnsjukdom: https://alzheimerlife.se/sa-klarar-du-julen-med-alzheimer/
Psykologiskt sitter väl också i hjärnan. Men ärftliga psykiska sjukdomar kan nog i vissa fall påverka kroppen, eftersom generna finns överallt i kroppen och inte enbart i hjärnan.
Schizofreniförbundet anser alltså att psykisk ohälsa beror på hjärnsjukdomar och inte av psykologiska orsaker.
Det verkar handla mest om psykiska sjukdomar. De menar att stigmat minskar om man som barn får veta mer om det. På Adlibris står med om boken:
https://www.adlibris.com/se/bok/nar-hjarnan-blir-sjuk-en-bok-for-barn-om-hjarnans-sjukdomar-9789163992087
Vad menar de för hjärnsjukdomar. En klasskamrat fick en hjärntumör och dog, när hon var 14 år.
Risken att i barnaåren drabbas av en hjärnsjukdom är ganska liten ändå. Däremot för äldre behövs sådana böcker. Jag tycker att boken borde heta: När hjärnan inte blir sjuk och ge barnet kunskaper att förbättra sitt välbefinnande.