Girls and Their Monsters

"Girls and Their Monsters", av Audrey Clare Farley, berättar om den tragiska historien om de fyra Genain-systrarna, när de ser dem i korsvägen mellan psykiatriska och samhälleliga krafter.

Läs mer i The New York Times.

Kommentar  
I en isolerad familj är det inte säkert att man förstår vad som är normalt eller onormalt. Barnen vet inte om något annat. Därför är det viktigt med förskola.
Svårt att säga. Du insjuknade efter du lämnat hemmet och börjat på utbildningen. Det är en stress att börja på en utbildning och samtidigt flytta hemifrån. En del insjuknar i samband med det. Bodde i en studentkorridor med en kille, som insjuknat i samband med att han började läkarutbildningen. Han insjuknade även andra gången han försökte trots att flickvännen var med som stöd.
Kan det vara så att man ärver schizofrenin från sin pappa men att det är mamman som är den utlösande faktorn?
De kanske inte bar på schizofrenigener för 20-40 % av schizofrenin är icke-ärftlig.
Min mamma och pappa skulle klara allt själva. Det var deras stolthet. De bodde hemma tills de dog.
Jag ser ångest som en mild form av vanföreställning dvs obefogad rädsla. Vid schizofreni är nästan alltid arbetsförmågan nedsatt. I släkten skall man leta efter nedsatt arbetsförmåga hos de som inte har schizofreni. De kan ha svårigheter att klara av ett arbete och klagar på att jobbet är ansträngande. Om de har tendens att vilja ha hjälp med allt möjligt är också ett tecken på schizofrenigener.
Min pappa var alltid orolig för allt möjligt. Han var jordbrukare och hade orsak att vara orolig. Det var vädret eller så gick maskiner sönder eller kor blev sjuka i kalvförlamning.
Det tror jag inte men om generna kommer från din pappa kan han negativt påverkat din miljö, men du har ju inte sagt något negativt om honom. Det man skall hålla utkik efter hur pass bra föräldrarna är på att hantera sina egna liv. Där kan man kanske hitta något.
Min närmaste släkting med schizofreni var farmors syster. Kan hon ha påverkat mig miljömässigt. Vi bodde i samma hus.
Båda föräldrarna verkar varit på gränsen till schizofreni. Det här visar på en viktig sak att schizofrenigenerna kommer från föräldrarna och därför kan påverka uppväxtmiljön på ett negativt sätt via föräldrarnas uppträdande. Det här att gener påverkar miljön på det sättet förstår man inte riktigt idag.