Psychiatric Times

En studie undersökte biologiskt åldrande vid schizofreni med hjälp av DNA-metyleringsklockor hos europeiska patientgrupper. 

Blodbaserad DNA-metylering åldrande förändras vid schizofreni, oberoende av sjukdomens ålder, med distinkta ålderseffekter som varierar beroende på kön och ålder.

Specifikt noterade de inneboende åldersinbromsning i ung vuxen ålder och fenotypisk åldersacceleration i senare vuxen ålder vid schizofreni, där kvinnor med många schizofrenigener visade den mest uttalade ökningen med 3,8 år.

Forskarna drog slutsatsen att detta tyder på att specifika patientgrupper löper ökad risk att dö, vilket belyser potentialen av att kombinera genetiska och epigenetiska prediktorer för sjukdomshantering vid schizofreni.

Läs mer hos Psychiatric Times.

Kommentar  
De överdriver nog. Kvinnor med många sjukdomsgener fick 3,8 års ökat åldrande. Enligt det kanske 5 % kortare liv. Fenotypiskt åldrande och polygen risk för schizofreni bidrog tillsammans till sjukdomen och förklarade tillsammans upp till 14 % av variansen i sjukdomsstatus. Ganska lite det också. Variansen är avvikelsen från genomsnittet.
Är det därför som att de flesta som man träffat inom psykiatrin är döda nu, när man själv är 70+?