Lennart Lundin, förste vice ordförande Schizofreniförbundet, psykolog på Sahlgrenska

I Sverige har vi alltför länge accepterat att människor med allvarlig psykossjukdom inte får den vård som de behöver.

Detta resulterar i en massiv överdödlighet, men det går att åtgärda med rätt vård, skriver Lennart Lundin, förste vice ordförande Schizofreniförbundet.

Läs mer i Svenska Dagbladet.

Kommentar  
Det märks då Vårdcentralen inte vill kosta på mig diabetesvård. Psykiatrin har fått stöta på, då jag stod i kö i en evinnerlig tid. Det är en privat vårdcentral. Jag är väl inte någon lönsam patient.
Problemet är väl att ingen vill att människor med psykosproblematik ska leva länge. De kostar ju bara samhället mer då.
Folk på vänsterkanten brukar benämna alkoholism för sjukdom. Personligen anser jag det vara en karaktärsbrist. Folk till vänster tycker om att polera sanningen.
En missbrukare har ett ganska kort liv. Tror en alkoholmissbrukare i Finland blir 50 år. Ganska kort livslängd.
Livet måste vara meningsfullt att leva för att det ska vara meningsfullt att leva ett sunt liv utan droger som alkohol, röka och ett övermått av mat och godis.
Viktigast är nog att satsa på missbruksvård och minska på rökningen. Jag tror att många med missbruk är okända för psykiatrin. I Psykosregistret sägs att bara 5 % har missbruk, men i litteraturen 25 %. Kroppsliga sjukdomar kommer väl främst i 50 års åldern. Men diabetes kan nog komma lite tidigare. Tror att ganska enkla insatser krävs som blodprov en gång per år för att fånga in diabetes. För de i 50 års åldern krävs nog andra blodtester också.
Det har väl inte ansetts som någon förlust om vi dött tidigt. Samtidigt kanske många av oss velat dö för att det är så jobbigt att leva med schizofreni. Därför har det inte kännts så motiverande att leva ett skötsamt liv.