En litteraturstudie har gjorts för att se om dossänkning av antipsykotika förbättrar livskvalité, funktionsförmåga och biverkningar.

Det fanns ingen skillnad mellan dossänkning- och fortsättning med antipsykotika i livskvalitet, funktionsförmåga och de med minst en biverkan.

Det fanns dock en högre risk för återfall och medicinavbrott, och potentiellt för återinläggningar, med dosreduktion.

Det bör noteras att majoriteten av studierna fokuserade på återfallsförebyggande snarare potentiella fördelaktiga resultat på livskvalitet, funktion och biverkningar, och i vissa studier skedde en snabb och avsevärd minskning av doserna.

Läs mer hos Cochrane.

Kommentar  
1998 fick jag Risperdal utskrivet. Då klagade apotekaren på apoteket att den var dyr. Fick ett provpaket först. Nu kommer jag aldrig upp i Högkostnadsskyddet.
Idag får väl bara de på rättspsyk höga doser antipsykotika. De med dålig effekt kan få två antipsykotika. För 25-30 år sedan var överdosering ganska vanlig. Men så kom Risperdal, som var så dyrt att överdosering blev för dyr. Sedan fanns maxdos.
Det är omöjligt att jobba om man har hög dos av antipsykotika. Det är kontraproduktivt.
En del håller på att sänka doserna och det är inte ofta det lyckas. Här har man nog utgått från rekommenderade doser och inte för höga doser. För 25 år sedan användes för höga doser, men då gjorde man tyvärr inte sådana här studier. Det som är bra här är att inte livskvalité och funktionsförmåga förbättrades av lägre dos.