Förbättrad förståelse för gränserna och sambanden mellan positiva symtom, negativa symtom och funktionsförmåga vid schizofreni är avgörande trots begränsat stöd för tydliga skillnader mellan dessa kliniska områden.

Nätverkspsykometri användes för att undersöka differentiella associationer och strukturell överlappning mellan positiva symtom, negativa symtom och funktionella domäner i schizofreni.

Det negativa symptomet anhedoni (oförmåga att känna glädje) höga centralitet och dess kopplingar till flera funktionella domäner tyder på att det kan vara ett behandlingsmål för allmän funktionsförmåga.

Insatser för arbetsrehabilitering bör främst fokusera på att behandla avolition (bristande motivation).

Läs mer i JAMA Psychiatry.

Kommentar  
Låter inte bra, sodergardfia. Kanske du skulle testa Solian som är bäst mot negativa symptom eller Clozapine, som minskar risken för självmord med 40 % Men med åren kommer du att förbättras.
Jag trodde att jag hade svåra negativa symtom förr, men det var ingenting mot nu. Jag orkar inget och tycker ingenting är roligt och vill inte göra nåt o KAN inte göra mycket. Nån spärr inom mig. Jag var tidigare en mycket aktiv människa men nu orkar jag knappt gå till sysselsättningen, knappt ens öppna en bok... Jag som älskade att läsa. Ingenting är roligt och jag ser snart ingen annan utväg än självmord. Jag vet inte om det är en tillfällig försämring eller om det här är livet efter 30. Isåfall vill jag inte leva.
Det kan delvis bero på att jag har så mycket mediciner. Hoppas! För då finns åtminstone möjlighet till förbättring. Tänkte ta livet av mig igår men lät bli. Ska kämpa ett litet tag till. Har läkartid den 24 april. Väntar till ett tag efter det.
Negativa symptom brukar avta med åren. De menar att om vissa negativa symptom minskar, så förbättras funktionsförmågan. Det är väl Reagila som är bäst av antipsykotika mot negativa symptom. När sajten var det Sofie som beklagade sig över sin anhedoni.
Att inte kunna känna glädje, intresse och motivation vid negativa symtom är ett gissel. All behandling som motverkar detta är önskvärt.