För det kreativa och konstnärliga barnet blev det Konstfack i Stockholm redan som 17-åring.

Men det är också efter skolåren som Madeleine blir psykiskt sjuk, i vad som diagnostiserades som ungdomsschizofreni.

Botemedlet var behandling med elchocker på Beckomberga sjukhus i Stockholm.

– Men elchockerna hjälpte. Jag blev nästan en bättre konstnär efter det. Innan dess var jag så noga med detaljerna. Allt skulle vara så exakt. Idag skiter jag i det, kör lite mer med elvisp.

Läs mer i ICA Kuriren. Tack Geta för tipset!

Kommentar  
"– Jag blev psykiskt sjuk och fick elchocker, mediciner och allt det där. Det bara kom. Jag tror att det var ärftligt. Det var säkert många faktorer som spelade in. Allt började med känslan av att vara instängd och avskärmad.

Efter något år slängde hon sina mediciner och började resa i stället. Att fysiskt bryta isoleringen och bokstavligt talat öppna dörren till världen hjälpte henne att komma vidare. "
https://www.maklarnaekstrom.se/cms/madeleine-pyk-staendigt-pa-graensen-till-fantasivaerlden
Det står inget om medicinering. Men hennes diagnos hebefren schizofreni brukar innebära att man är sjukare än andra med schizofreni. Paranoid schizofreni startar senare och har en bättre prognos. När Jan Myrdal kom med sin debutroman blev pappan Gunnar upprörd och kallade honom hebefren.
Kan undra om hon har medicinerat något?
Hon insjuknade troligen 1953 19 år gammal, men antipsykotika kom först 1955. Antagligen var det därför hon fick ECT som behandling först.