Inom vården går trenden mot att patienten ska bestämma allt mer själv, men varje år tvångsvårdas tusentals människor.

För en del pågår detta i månader och år. Är det rätt att tvinga på människor vård?

Medverkande i detta samtal är Fredrik Svenaeus, professor i filosofi, Stefan Sjöström, professor i socialt arbete och  Antoinette Lundahl, specialistläkare i psykiatri och doktorand i medicinsk etik. Programledare: Cecilia Strömberg, producent: Marie Liljedahl

Lyssna på programmet hos Sveriges Radio. Tack Geta för tipset!

Kommentar  
Det stämmer tidningarna kollar alltid vid våldsdåd med psykiskt sjuka om de varit i kontakt med psykiatrin innan. Det anses att våldsdåd pga psykisk sjukdom skall psykiatrin kunna förhindra. Bättre missbruksvård och kanske depåinjektioner till missbrukare kan kanske minska våldet.
I programmet sas det att sjukvårdspersonal är rädda för att bli anmälda om de inte tvångsvårdar patienter, särskilt om patienterna skulle kunna skada någon annan. Men en diabetespatient som missköter sin diabetes får inte tvångsvårdas.
De flesta som får tvångsvård är missbrukare 70 %. De får inte frivillig vård för deras symptom är orsakade av missbruk och därför onödiga att vårda, men när de verkar farliga för andra får de tvångsvård.
Det är synd att de inte diskuterar vilka som faktiskt får tvångsvård och inte bara om den skall finnas eller ej. Alla verkade inne på att den behövs, men kanske kan undvikas för vissa.