Denna bok, som finns hos Bokus rekommenderas i artikeln

Hur du behandlar din anhörige en stor inverkan på deras välbefinnande.

"Men anhörigas beteenden kan förvärra symtomen" sa Dr Lefley med 25 års erfarenhet av familjer med schizofreni.

I själva verket citerade Dr Lefley en stor mängd litteratur om uttryckta känslor (expressed emotions) som fann att patienter till familjer som uttryckte fientlighet och kritik mot sin älskade (t.ex. trodde att patienten var lat) eller var känslomässigt överengagerade (t.ex. "Jag skulle ge min vänstra arm om han skulle bli frisk”) var mer benägna att återfalla i psykos.

Läs mer hos PsychCentral.

Kommentar  
80 % av schizofrenin är ärftlig och innebär att 80 % av föräldrarna bär på samma gener. Jag tror att 50 % av föräldrarna har smärre problem. Att anhöriga själva har problem innebär att deras fokus kan vara på sig själva och sin egen problemlösning. Det kan innebära ett problem. Sedan expressed emotions hos anhöriga orsakas ofta tror jag av dålig ork och ilskan de visar är ett sätt att minska sin arbetsbelastning, så man orkar.
Omgivningen förstår inte hur lite man orkar, när man är medicinerad med tung antipsykotika i hög dos. Det är inte roligt att då få höra att man är lat.
Som anhörig bör man kontrollera att personen fått kursen sjukdomshantering samt att familjen fått familjeutbildning och eventuellt familjeintervention. Om personen har psykossymptom finns KBT mot psykos. Det är psykiatrin som ger dessa kurser. Sedan kan de gå med i Schizofreniförbundet, som har en tidning, som de kan få.