Canada flagFörekomsten (prevalensen) av en psykisk sjukdom är i allmänhet ett mått på hur många människor i en given befolkning som kommer att utveckla den psykiska sjukdomen under sin livstid. 

Prevalensen av schizofreni i Kanada rapporteras oftast vara en procent.

Men baserat på nya studier, inklusive en amerikansk rapport från 2023 med titeln Mental and Substance Use Disorders Prevalence Study, rekommenderar BC Schizophrenia Society att anta 1,8 procent som schizofreniprevalens för serviceplanering.

Det är viktigt att notera att denna siffra mycket väl kan vara högre på grund av underrapportering och hinder för service.

Schizofreni är en av de främsta orsakerna till sjukhusvistelser för psykisk ohälsa, och står för 19,9 procent av allmänna sjukhusvistelser och 30,9 procent av psykiatriska sjukhusvistelser.

Läs mer hos Straight.

Kommentar  
Det finns ingen mening med att dölja sin diagnos i Sverige. Om man har kommit in för vård och behöver försörjning kan det vara omöjligt.
De menar att alla träffar inte psykiatrin och därför kommer man under radarn. De menar att de som saknar sjukdomsinsikt inte inkluderas. Sverige har väl ett diagnosregister och där borde man hamna vid diagnos oavsett sjukdomsinsikt. Idag är det nog svårt att mörka i Sverige, eftersom sjukersättning krävs hos 90 %. Det är en mycket liten grupp här som kan dölja sina diagnos.