schizofreni

Världens största studie om IQ och schizofreni har gjorts på 1,2 miljoner svenska män genom att undersöka, vilka resultat de hade på IQ-mätningen i samband med mönstringen och sedan kontrollerades vilka som fick schizofreni.

Om IQ minskar med en enhet ökar risken för schizofreni med 3,8 %, vilket man funnit tidigare.

Nära anhöriga hade IQ-schizofreni koppling som resten av befolkningen. Det tyder på att kognitionsnedsättningen vid schizofreni orsakas av miljön. Tidigare troddes felaktigt att schizofrenigenerna påverkade IQ:n också.

Hög IQ kan skydda en person med hög risk för schizofreni att utveckla sjukdomen (galna genier är inte vanligare utan tvärtom). Märkligt nog så kasserades exceptionellt höga IQ:n i Sverige, men mycket mycket höga IQ:n behölls.

Om din IQ är mycket lägre än dina släktingar, så är det sådant som höjer din risk för schizofreni.

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentarer   
scannercicret
#6 scannercicret 2015-01-01 17:59
Scanner Thinker Brain: Enligt programmet Måttbandet har jag över en miljon i IQ om man räknar samman arbetsområdet med när minnet. Där i närminnet bara IQ174. Medan i arbetsområdet i min hjärna IQ1784000. Jag kan nästan inte tro mina egna siffror, medan att det bara är så.
Geta
#5 Geta 2014-11-29 21:17
Om ens anhöriga inte beter sig logiskt är det inte lätt att odla sin intelligens.
Admin1
#4 Admin1 2014-11-29 21:03
Vissa saker i miljön kan framkalla mutationer, men de kan vara slumpmässiga också och kan uppstår i form av kopieringsfel i samband med cellens utveckling.

Det kan dessutom finnas mutationer i bara en viss sorts celler, så det är luriga saker det här med gener och inte en konstant faktor som man trodde för 15-20 år sedan.
Ready
#3 Ready 2014-11-29 20:12
Men om det är mutationer som är orsaken, då är det väl inte miljön som orsakar sjukdomen?
Admin1
#2 Admin1 2014-11-29 20:03
Miljön är inte exakt den samma för syskon och föräldrarna för det finns skillnader. Det borde finnas möjlighet att det kan vara mutationer enbart hos den med schizofreni, som framkallat det hela. Sådana mutationer har man hittat redan. Man undrar vad i miljön som påverkar kognitionen. Kanske infektioner, som kan slå slumpmässigt ungefär som schizofreni eller en störning av immunsystemet. Skador i samband med graviditet och förlossning kan man också tänka sig.
Ready
#1 Ready 2014-11-29 19:52
Menar de att de anhöriga har samma gener som den sjuke och att det därför är miljön som ger IQ sänkningen? Om det är miljön som ger IQ sänkningen så borde det väl vara miljön som ger sjukdomen också?

Du har inte rätt att posta kommentarer