Risken för självmord och förtida död är högre vid schizofreni och schizoaffektiv samt verkar öka med tiden enligt en studie på svenskar.

Tidigare är det känt att schizofreni ger ökad risk för självmord, förtida död och att begå våldsbrott, men riskfaktorerna för detta är okända.

Självmord, förtida död och domar för våldsbrott ökade alla efter diagnos. För män var det 7,5 gånger större, men för kvinnor 11 gånger större än normalbefolkningen.

Tre riskfaktorer, som fanns före diagnosen och även hos syskon bidrog: missbruk, kriminalitet och långvarig självskada. Mellan 1973 - 1994 ökade risken för detta, vilket kan bero på att inläggningarna minskade.

Forskarna tror att förbättrade strategier i samhället för att motverka alla dessa riskfaktorer kan motverka våld och förtida död inte bara vid schizofreni utan för hela befolkningen.

Läs mer hos PsychCentral.

Kommentar  
Tydligen vid insjuknandet bör man undersöka personens missbruksbenägenhet, kriminalitet och självskadande förmåga, men också hur det ligger till med ens syskon. Sedan försöka sätta in insatser, men det kan vara svårt. Det är inte lätt att sluta missbruka, sluta misshandla folk eller upphöra med självskador. Bäst och enklast är antagligen att ge dem Clozapine + Abilify Maintena depånjektion. Kan minska missbruk kanske, minska aggressivitet och kanske också självskada.