Forskare från Karolinska Institutet har i samarbete med forskare i Österrike och USA lyckats kombinera två metoder för att analysera och kartlägga hjärnans alla celltyper hos en enda cell.

Den nya kombinationsmetoden Patch-seq gör det möjligt att identifiera nya och tidigare okända celltyper i hjärnan – och även få en uppfattning om deras funktion kopplat till specifika beteenden.

Studien har kommit fram till att en nerv i hjärnan kan använda 7000 olika gener, som ofta ger nervcellens utseende och funktion.

En speciell typ av nervceller använde sig av 4 gener, som tidigare kopplats till autism och schizofreni.

Läs mer hos Karolinska Institutet.

Läs mer hos BCM.edu.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2015-12-23 20:17
En elegant metod. Bra att kunna studera enskilda celler på det viset för att studera hur stora skillnader det är mellan enskilda celler. Det har ju pratats om att kopieringsfel kan skapa skillnader mellan nervceller. Antagligen är kopieringsfelen viktigast i början av celldelningen av fostret och sedan med tiden avtar problemet. Sedan finns ju mutationer som kan ske i celler, men det talar man aldrig om vid schizofreni trots att det finns en viss slumpmässighet i sjukdomen. Mutationer ger väl 30 % av cancern, som är en sjukdom som mest drabbar äldre, så det passar inte in på schizofreni.

Du har inte rätt att posta kommentarer