Råd om röster

Mer
12 år 3 månader sedan #453419 av Isa-Alise
www.mentalhealth.org.uk/help-inf ... ng-voices/

Sidan ger blad annat följande råd:

•Prata med andra rösthörare - det ger er möjligheten att dela erfarenheter och lära av varandra. Du kan starta eller gå med i en självhjälpsgrupp (som de som finns via rösthörarnätverket Rösträtt i Sverige).

•Rösthörare säger att det är viktigt att diskutera rösterna. detta hjälper dig att känna igen deras spel och trick samt deras bra sidor, och att kunna identifiera mönster som hör till specifika situationer. Rösthörare kan tro att de är ensamma om att höra röster. Detta kan ge skam känslor eller känslan av att bli tokig. Oro kan lead till att man undviker de situationer som kan trigga rösterna vilket kan hindra folk från att ha ett rikt och gott liv. Oro begränsar rörelsefriheten och undvikande beteende förvärrar problemet.

•Rösthörare söker förklaringar till rösterna. Förståelse för rösternas ursprung och vad som triggar dem kan hjälpa till i att skapa strategier för att hantera dem. Utan att ge en viss betydelse till rösterna är det svårt att skapa ett förhållande till dem och känna mer kontroll över dem. Strategier som motarbetar rösthörare från att ta kontroll över rösterna brukar inte vara så effektiva.

•Som ett led i processen att få en egen åsikt och ta ansvar för dig själv så är det viktigt att acceptera rösterna som en del av dig själv. Detta är ett av de viktigaste och svåraste stegen att ta.

•Röster kan uttrycka vad rösthöraren känner eller tänker - till exempel, ilska eller rädsla inför en händelse eller relation. Det är känslorna som är viktiga, inte rösterna. När rösterna uttycker sådana åsikter kan det vara av värde att samtala om budskapet med någon du litar på.

• När du hör elaka röster är det svårt att ta till sig att det kan finnas en positiv sida i upplevelsen. Genom kontakt med andra rösthörare kan du upptäcka att andra positiva röster kan finnas och dessa kan bli tydligare genom acceptans av dina negativa känslor. Genom att strukturera förhållandet till rösterna kan känslor av maktlöshet minimeras. Det är värdefullt att upptäcka att du kan begränsa rösterna från att ta alltför stor plats i ditt liv.

•Genom att dela erfarenheter kan rösthörare få information om vilka mediciner som andra använder, om de hjälper, och vilka biverkningar medicinerna har. Det är viktigt att veta om en viss medicin minskar rösterna eller lindrar ångest och förvirring.

•Att dela kunskap om röster med familj och vänner kan vara till hjälp. Om de nästående kan acceptera rösterna kan de ge mer stöd. Detta kan underlätta rösthörarens liv och ge ökad självsäkerhet i sociala situationer.

•Rösthörare som har anpassat sig till upplevelserna berättar att denna process har bidragit till personlig utveckling. Personlig utveckling kan definieras som att inse vad du behöver för att leva ett gott liv och ge vetskapen om hur du uppnår detta.

•Att prata om rösterna har en avigsida. Rösthörare kan känna sig väldigt utsatta; några rösthörare har mycket svårt för att tala om upplevelserna medan det kan vara lättare för andra. En annan nackdel är att rösterna kan tillfälligt bli värre när du börjar prata om dem. Allt som allt, så överväger fördelarna med att prata om rösterna.

•Till sist är det viktigt att inse att det finns många olika individuella situationer och tillstånd. Det bästa rådet är att öka rösthörarens inflytande över rösterna istället för att intensifiera maktlösheten.
Mer
12 år 3 månader sedan #453436 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Råd om röster
Jag tycker att det vore bäst att ta bort den engelska texten för det blir mer lättläst då och inte så kompakt. Den engelska texten finns ju annars i länken upp till.
Mer
12 år 3 månader sedan #453437 av Isa-Alise
Svar från Isa-Alise i ämnet Råd om röster
OK! :D
Mer
12 år 3 månader sedan #453440 av wasp
Svar från wasp i ämnet Råd om röster
Snyggt jobbat Isa-Alise! En del medlemmar kanske har svårt att förstå avancerad engelska.
Mer
12 år 3 månader sedan #453441 av Isa-Alise
Svar från Isa-Alise i ämnet Råd om röster
:hjärta
Mer
12 år 3 månader sedan #453464 av maria-w
Svar från maria-w i ämnet Råd om röster
:tummenupp
Ja tack Ise-alise. Det var en intressant text.