Socialtjänsten har i en del svenska kommuner infört nya regler för vilka hemlösa som ska få långsiktig hjälp och vilka som endast ska få akuthjälp.

Konsekvenserna riskerar att bli orimliga. Regeringen måste snarast ändra socialtjänstlagen så att äldre, barnfamiljer och andra i hemlöshet kan bo på ett anständigt sätt, skriver Hans Swärd och Per Eriksson.

Både Göteborg och Malmö har nyligen skärpt rutinerna för den hjälp som ges till hemlösa som inte har missbruksproblem eller psykiska problem. Denna grupp ska i första hand hänvisas till akutboenden där de får bo max en vecka.

Läs mer i DN Debatt.

Flera kommuner försöker undfly ansvaret för människor som inte har råd med ett boende. Det ska de inte göra. Ledare i DN.

Kommentarer   
Geta
#3 Geta 2019-08-26 14:40
I veckan var min syster med sitt barnbarn på en lekplats på Södermalm i Sthlm tidigt en morgon. På lekplatsen finns små hus med fönster. En filt hängde ner för ett fönster. Barnbarnet drog ner filten . Där inne låg en man med ryggsäck och sov.
Admin1
#2 Admin1 2019-08-18 21:25
Har man missbruk och/eller missbruk får man hjälp till bostad på längre sikt. Medan andra hemlösa får tak över huvudet max en vecka i vissa kommuner. Det är klart missbrukare och psykiskt sjuka har det nästan omöjligt att själv ordna bostad så detta är ju bra för dem.
Geta
#1 Geta 2019-08-17 12:42
Schablonbilden är att den hemlöse är en medelålders missbrukande man står det i debattinlägget.

Du har inte rätt att posta kommentarer